Makedoonia valitsusjuht hakkab meelitama üheksat opositsionääri

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia nimereferendumi boikottimise toetajad kogunesid pühapäeva õhtul pealinna Skopje südamesse tähistama.
Makedoonia nimereferendumi boikottimise toetajad kogunesid pühapäeva õhtul pealinna Skopje südamesse tähistama. Foto: THANASSIS STAVRAKIS/AP/Scanpix

Makedoonia peaminister Zoran Zaev ja mitu lääne võimukandjat on kuulutanud pühapäevase referendumi edulooks, kus üle 91 protsendi riigi elanikest toetas Põhja-Makedoonia Vabariigi nime võtmist. Samas hoiduvad nad targu mainimast, et kõigest kolmandik valijaist avaldas hääletuskasti juures oma arvamust.

Makedoonia parlament saab põhiseadust muuta aga vaid vähemalt kahe kolmandiku saadikute heakskiidul, mis tähendab, et Põhja-Makedoonia Vabariigiks saamist peab pooldama vähemalt 80 saadikut 120st. Praegu on jah-leeril 71 häält: seega peab valitsusjuht oma poolele üle meelitama vähemalt üheksa saadikut.

Survevahend, mida peaminister Zoran Zaev kasutab, on veendunud väide, et paremat lepet Kreekaga pole lihtsalt võimalik saavutada, ja nii pole ka muud võimalust saada Euroopa Liitu ning NATOsse, kui muuta konstitutsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles