May: Suurbritannia lõpetab Brexiti järel EL-i tööjõu eelistamise

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May koos rahandusminiser Philip Hammondiga esmaspäeval Birminghamis.
Briti peaminister Theresa May koos rahandusminiser Philip Hammondiga esmaspäeval Birminghamis. Foto: AFP/SCANPIX

Suurbritannia

Suurbritannia lõpetab Brexiti järel Euroopa Liidu kodanike eelisseisundi riiki elama ja töötama asumisel, teatas peaminister Theresa May teisipäeval, lisades, et tahab meelitada ligi kõrgelt kvalifitseeritud immigrante kõikjalt maailmast.

May teatas Konservatiivse Partei kongressil Birminghamis, et avaldab kava ühtse süsteemi loomiseks EL-i ja kolmandate riikide kodanikele hiljem sel aastal kavatsusega vormistada see 2019. aastal seaduseks.

Immigratsioon oli Suurbritannia 2016. aasta EL-i liikmesusreferendumi eelses kampaanias võtmeteema.

May sõnul lõpeb EL-i inimeste vaba liikumine Brexitiga ja "esimest korda aastakümnete jooksul kontrollib ja otsustab see riik, keda ta tahab siin võõrustada".

"Sellest saab oskustepõhine süsteem, milles loevad tööliste oskused, mitte päritoluriik," lausus peaminister avalduses. "Sellest saab süsteem, mis vaatab üle kogu maailma ja tõmbab ligi meile vajalike oskustega inimesi."

May sõnul on briti rahvas liiga kaua tundnud, et "neid on immigratsiooni küsimuses ignoreeritud ja poliitikud ei ole nende muredesse piisava tõsidusega suhtunud".

"Uus oskustepõhine süsteem tagab madala kvalifikatsiooniga immigratsiooni languse ja asetab Ühendkuningriigi immigratsiooni kestlikule tasemele vähendamise rajale, nagu me lubasime," lausus peaminister.

Samal ajal kavatseb Briti valitsus valmistada rahvast ette tuleviku töökohtadeks, lausus May.

Need, kes tahavad elada ja töötada Suurbritannias pikka aega, peavad teenima vähemalt miinimumpalka ja neile laieneb õigus tuua enda juurde oma pere ainult juhul, kui seda toetavad nende tulevased tööandjad.

Briti peaminister möönis samas, et tulevased kaubanduslepingud võivad hõlmata immigratsiooniklausleid. "Kaubanduspartnerite kodanike võime pakkuda teenuseid ja tudengivahetusprogramme moodustab osa tulevastest kaubanduslepingutest," ütles ta.

Suurbritannia lahkub EL-ist 2019. aasta 29. märtsil, kuid siiani pole selge, kas koos lahkumisleppega või ilma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles