Suurbritannia välisminister võrdles ELi Nõukogude Liiduga (41)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt.
Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt. Foto: EPA / Scanpix

Suurbritannia välisministrile sai osaks pahameel, kui ta võrdles Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga. Euroopa Parlamendi fraktsioonide liidrid nõuavad ministrilt vabandust.

«Mis juhtus Euroopa unistuse enesekindluse ja ideaalidega?» küsis Hunt pühapäeval konservatiivide parteikongressil Birminghamis. «Euroopa Liit loodi vabaduse kaitsmiseks. Nõukogude Liit oli see, mis takistas inimestel lahkuda.»

«Kui muuta Euroopa Liidu klubi vanglaks, ei kao iha sellest lahkuda, see hoopis kasvab ja siis ei ole me ainsad vangid, kes soovivad lahkuda,» lisas välisminister.

Tema sõnavõtule sai osaks terav kriitika ja Euroopa Rahvapartei (EPP) liidri Manfred Weberi sõnul peaks Hunt vabandust paluma.

«Ta ei solvanud mitte meid, vaid miljoneid tavakodanikke, kes elasid nii pikka aega Nõukogude võimu all,» ütles liberaalide fraktsiooni ALDE juht Guy Verhofstadt.

Euroopa Komisjoni kõneisik Margaritis Schinas ütles Hunti sõnavõttu kommenteerides, et ajalooõpikute avamine on kasulik kõigile, aga eriti välisministritele.

Eesti suursaadik Suurbritannias Tiina Intelmann kirjutas Twitteris: «Euroopa Liit ja Nõukogude Liit ei ole võrreldavad. Nõukogude režiim oli brutaalne, ma elasin selle režiimi all, võrdlus on solvav.»

Leedu poliitik ja Euroopa Komisjoni liige Vytenis Andriukaitis kirjutas Twitteris, et olles sündinud Gulagi vangilaagris ja vangistatud KGB poolt, võib ta igal ajal võtta vaevaks ja tutvustada Huntile Euroopa Liidu ja Nõukogude Liidu erinevusi.

Läti suursaadik Suurbritannias kritiseeris Briti välisministrit ja ütles: «Teile teadmiseks – sovetid tapsid, deporteerisid, saatsid eksiili ja vangistasid sadu tuhandeid Läti elanikke pärast (riigi) ebaseaduslikku okupeerimist 1940. aastal ning hävitasid kolme põlvkonna elu, samas kui EL on toonud kaasa õitsengu, võrdsuse, kasvu ja austuse.»

Lisaks võrreldi Suurbritannia soovi lahkuda Euroopa Liidust Leedu sooviga lahkuda Nõukogude Liidust.

«Nõukogude Liit ei saatnud läbirääkijaid. Nad saatsid tankid,» kirjutas väljaanne Independent.

Samuti tuletas ajaleht meelde Suurbritannia endise peaministri Margaret Thatcheri sõnu: «Viieaastaku plaan järgnes viieaastaku plaanile, käsumajandus tootis tooteid, mida keegi ei tahtnud osta ja lõi keskkonna, milles keegi ei tahtnud elada.»

Seejuures tõi Independent välja asjaolu, et Suurbritannia lahkumisel Euroopa Liidust ähvardab riiki majanduskasvu aeglustumine, riiki varustatakse juba ette ravimite ja osa toiduainetega. 

Kommentaarid (41)
Copy
Tagasi üles