Prantsusmaa külmutas plaanitud pommirünnaku tõttu Iraani luureameti varad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa külmutas Pariisis terrorirünnakut plaaninud mehe varad.
Prantsusmaa külmutas Pariisis terrorirünnakut plaaninud mehe varad. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Prantsusmaa teatas täna, et külmutas kahele Iraani mehele ning Iraani peamisele luureametile ehk luure- ja julgeolekuministeeriumile kuuluvad varad arvatava pommirünnakukava pärast.

«Selle otsuse langetamisel rõhutab Prantsusmaa oma meelekindlust võitluses kõikide terrorismi vormide vastu, eriti oma territooriumil,» ütlesid haruldases ühisavalduses Prantsuse sise-, välis- ja majandusminister.

Otsus avaldati riigi teatajas.

Selles öeldi, et meestest ühe nimi on Assadollah Asadi.

Seda nime kannab Viinis asuvas Iraani saatkonnas töötanud Iraani diplomaat, kes peeti kinni 1. juulil Saksamaal seoses väidetava kavaga, mille alusel plaaniti pommirünnakut Pariisis 30. juunil toimunud Iraani opositsioonirühmituse kogunemisele.

Saksa prokuröride andmeil töötas Assadi Iraani saatkonnas Viinis 2014. aastast ja tegutses Iraani luureagentuuri MOIS heaks. Agentuuri ülesanne on Iraanis ja välismaal tegutsevate opositsioonirühmituste jälgimine.

Väidetavalt värbas Assadi Belgias elanud abielupaari ründama Pariisis Iraani opositsiooni eksiilrühmituse kohtumist ning andis paarile seadeldise, mis sisaldas 500 grammi lõhkeainet TATP.

Assadi vahistati juuli algul Saksamaal Aschaffenburgi lähistel pärast seda, kui Iraani päritolu abielupaar peeti Belgias kinni ja nende autost lehti lõhkeainet.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles