Video: Saksa politseinikud peksid armutult relvastamata mustanahalist (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliini politseinikke süüdistatakse põhjendamatu vägivalla kasutamises.
Berliini politseinikke süüdistatakse põhjendamatu vägivalla kasutamises. Foto: EPA / Scanpix

Saksamaal põhjustas pahameelt video, milles on näha relvastamata mustanahalise mehe jõhker peksmine Berliini tänaval.

Video filmiti eelmisel neljapäeval ja selles on näha 22-aastase mustanahalise mehe mahasurumine politseinike poolt, tema löömine kõhtu ja peksmine jalgadega. Üks politseinik võttis sündmuskoha lähedal kõndides välja relva, aga ei tulistanud sellest.

Väidetavalt sattus mees politseiga kontakti, kuna ametivõimudele oli vihjatud jalgrattavargusest. Tunnistajate sõnul lõi mees politseiautot jalaga ja seejärel kasutas politsei mehe kallal vägivalda.

Politsei on alustanud juurdlust uurimaks, kas politsei kasutas noormehe kallal liigset vägivalda.

Väidetavalt sai mitu politseinikku sündmuskohal vigastada, kui peksmist pealt näinud inimesed viskasid politsei suunas lillepotte, pudeleid ja kive.

Migrantide õiguste eest seisev aktivist ütles, et video on ilmekas näide selle kohta, et kuvand Euroopast kui turvalisest ja tsiviliseeritud paigast ei kehti teisest rassist inimeste jaoks.

«Inimesed arvavad, et Euroopa on turvaline ja tsiviliseeritud, aga see on nii ainult valgete jaoks. Teise nahavärviga inimeste jaoks on lugu teine,» selgitas migrantide toetamisega tegeleva organisatsiooni Reach Out asutaja Biplab Basu.

Basu esitas Berliini politseiosakonna vastu videos näidatud vägivalla tõttu kaebuse.

Samas on ka inimesi, kes politsei tegevuses probleemi ei näe. «Vahistamisele vastuhakkamine ei sõltu nahavärvist. Nad vahistasid kurjategija,» kirjutas üks inimene sotsiaalmeedias.

Samas oli neid, kes vägivalla hukka mõistsid. «Häbi Berliini politseile! Keegi ei vääri peksu linnatänaval,» kommenteeriti.

Parempoolse partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) liige Armin-Paul Hampel süüdistas politsei käitumises Saksamaa migratsioonipoliitikat, mille tõttu on riiki sisenenud suur hulk migrante. Hampel tunnistas, et politsei reageerib tõsisemalt, kui kuritöö sooritaja on võõramaist päritolu.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles