NATO korraldab suurima õppuse alates külma sõja lõpust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali sõjaväelased osalemas NATO õppusel Trident Juncture 2015. aastal.
Portugali sõjaväelased osalemas NATO õppusel Trident Juncture 2015. aastal. Foto: FRANCISCO LEONG / AFP/Scanpix

NATO õppusest Trident Juncture 18 võtab osa 45 000 sõjaväelast, ütles peasekretär Jens Stoltenberg, avalikustades selle, mis ametnike kinnitusel saab olema alliansi suurim õppus pärast külma sõja lõppu.

Stoltenberg ütles, et õppusel harjutatakse ühe alliansi liikmesriigi kaitsmist kujuteldava vaenlase eest, kuid sõjaväelased, tankid, laevad ja lennukid suunduvad Norrasse, Atlandi ookeani põhjaossa ja Balti riikidesse.

Tegemist on suurima NATO sõjaväelaste ja sõjatehnika liikumisega alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest 1991. aastal, kuigi mahult väiksem, kui Venemaa ja Hiina korraldatud õppus Vostok-18 tänavu septembris.

«Õppus on kaitseiseloomuga ja ta on läbipaistev,» ütles Stoltenberg 29-liikmelise alliansi kaitseministrite kahepäevasel kohtumisel alliansi uues peakorteris Brüsselis. «Kõik Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni liikmed, nende seas Venemaa, on kutsutud saatma vaatlejaid.» 

Õppusest võtavad osa 150 lennukit, 70 laeva ja umbes 10 000 ühikut sõjatehnikat. Kõik need saadetakse selle kuu lõpus NATO kirdetiivale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles