Mattis: USA panustamine Atlandi-ülesesse allianssi on raudkindel (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Mattis.
James Mattis. Foto: Philippe Wojazer / Reuters/Scanpix

USA panustamine Atlandi-ülesesse sõjalisse allianssi Euroopaga on raudkindel, ütles Ühendriikide kaitseminister James Mattis täna Pariisis.

Mattis ütles pressikonverentsil, et teod räägivad enda eest, ning lisas: «USA on tegutsenud, näidates, et meie panustamine Atlandi-ülesesse allianssi on jäänud raudkindlaks».

USA seadusandjad ei ole vähendanud kaitsekulutusi Euroopas mitte ühegi sendi võrra, vaid säilitanud taas kõige kõrgemal tasemel pühendumuse alates Berliini müüri langemisest 1989. aastal, ütles Mattis.

Mõned NATO liikmed on mures USA presidendi Donald Trumpi suhtumise pärast NATOsse pärast riigipea kriitikat oma Euroopa liitlaste suunal. Trumpi sõnul ei panusta paljud alliansi liikmed, iseäranis Saksamaa, kaitsesse piisavalt.

Prantsuse kaitseminister Florence Parly ütles ajakirjanikele ühisel pressikonverentsil, et Euroopa pole osa probleemist, vaid osa lahendusest.

«USA muudab koorma jagamise prioriteediks. See on ka Prantsuse prioriteet,» lisas ta. «Küsimus on panna terve Atlandi liit paremini funktsioneerima.»

3.-4. oktoobrini toimub Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumine.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles