Iraagi presidendiks valitud Barham Saleh andis korralduse valitsuse moodustamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barham Salih.
Barham Salih. Foto: Karim Kadim / AP / Scanpix

Iraagi presidendiks sai eile toimunud parlamendihääletusel mõõdukas Barham Saleh, kes andis täna ülesande moodustada valitsus veteranpoliitikule Adel Abdelile.

58-aastase Salehi poolt andis oma hääle 219 rahvaesindajat ja tema rivaal Fuad Hussein kogus vaid 22 toetushäält. Esimeses hääletusvooruse ei suutnud Saleh ega Hussein saavutada vajalikku enamust.

Vastavalt mitteametlikule kokkuleppele, mis sõlmiti 2003. aastal USA juhitud invasiooni ajal, kuulub suuresti tseremoniaalne Iraagi presidendi ametikoht kurdile, peaministri koht šiiale ja parlamendi spiikriks on sunniit.

Šiia seadusandja Hamid al-Moussawi ütles eile, et parlament pidi kohtuma juba pärastlõunal, kuid istung lükkus edasi, kuna Kurdistani Demokraatlik Partei ja Kurdistani Patriootlik Liit ei suutnud ühises kandidaadis kokkuleppele jõuda.

Täna andis eile presidendiks valitud Saleh valitsuse moodustamise ülesande ootamatult sõltumatuks peetavale Abdel Mahdile.

Maikuiste valimiste tulemusena sai Iraak parlamendi, kus on mitu üksteisega võistlevat blokki. Suurim neist nimetab traditsiooniliselt peaministri ja juhib uue valitsuse moodustamist.

Lahkuv peaminister Haider al-Abadi taandus septembris ohvritega lõppenud Basra rahutuste tõttu, mis läksid tema alliansile maksma populistliku šiiavaimuliku Moqtada Sadri toetuse.

Sadri nimekiri sai valimistel enim parlamendikohti. Pärast Abadi hülgamist asuti toetama Iraani-meelsete rühmituste allianssi Vallutusliit eesotsas Hadi al-Ameriga.

Vallutusliidu pressiesindaja Ahmad al-Assadi ütles teisipäeva õhtul ajakirjanikele, et suurim valimisblokk lahendas küsimuse peaministri nimetamisega, andes sellega mõista, et toetatakse Abdel Mahdit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles