USA välisminister kohtub pühapäeval Kim Jong-uniga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtumisel selle aasta mais.
USA välisminister Mike Pompeo ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un kohtumisel selle aasta mais. Foto: KCNA / imago/Xinhua/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo kohtub Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga pühapäeval, et liikuda edasi kõnelustega, mille eesmärk on Korea poolsaare tuumarelvavabaks muutmine, teatas välisministeerium.

Välisministeeriumi eestkõneleja Heather Nauerti täpsustuse kohaselt külastab Pompeo ühtlasi Jaapanit, Lõuna-Koread ja Hiinat.

Tegemist on Pompeo neljanda visiidiga Põhja-Koreasse. «Usun, et see asjaolu näitab edasiminekut. Kõik mõistavad samas, et meil seisab ees palju tööd,» sõnas Nauert ja lisas, et arutelud Põhja-Koreaga liiguvad õiges suunas.

USA välisminister alustab ringsõitu laupäeval Jaapanist, sealt sõidab ta pühapäeval edasi Souli kohtumisele Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga. Lõuna-Koreast lendab Pompeo Pyongyangi kohtumisele Kimiga ning ringsõidu viimane peatuspaik on Hiina.

Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho.
Põhja-Korea välisminister Ri Yong-ho. Foto: DON EMMERT / AFP / Scanpix

Eelmisel nädalal kohtus Pompeo New Yorgis ÜRO Peaassamblee kõrvalt Põhja-Korea välisministri Ri Yong-ho´ga. Laupäeval ütles Ri peaassambleel peetud kõnes, et USA toetumine sunnimeetmetele nagu sanktsioonid mõjub surmavalt tuumarelvitustamiseks vajalikule usaldusele.

«Ilma vähimagi usalduseta Ühendriikide vastu puudub kindlus meie riiklikus julgeolekus ja sellistes tingimustes ei ole mingit võimalust, et me ennast esmalt ühepoolset relvitustame,» lausus Põhja-Korea esidiplomaat.

ÜRO võttis USA eestvedamisel eelmisel aastal vastu kolm karmi Põhja-Korea vastast sanktsioonipaketti ning Washington on kutsunud kõiki riike jätkama nende karmikäelist jõustamist. Sanktsioonide eesmärk on jätta Pyongyang ilma tulust, millega rahastada oma kulukaid raketi- ja tuumaprogramme.

Ühendriigid on läinud isegi nii kaugele, et on kehtestanud sanktsioonid Põhja-Korea vastaseid sanktsioone rikkunud firmadele.

Pyongyang on rakendanud tähtsaid meetmeid vaenulike suhete lõpetamiseks Ühendriikidega, kuid USA püüab riiki sanktsioonide kaudu endale allutada, vahendas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Põhja-Korea hoiatas eile Ühendriike, et Korea sõda lõpetavat rahudeklaratsiooni ei tohiks käsitleda tuumakõnelustel läbirääkimishoovana, andes mõista, et ei ole valmis pelgalt rahulepingu eest oma tuumarelvadest loobuma.

Lõuna-Korea ühinemisminister Cho Myoung-gyon ütles üleeile, et Souli hinnangul on Põhja- Koreal 20-60 tuumarelva. Cho lisas vastuses parlamendisaadiku küsimusele, et see teave tuleb luureametitelt.

Tema sõnavõtt parlamendis oli esimene kord, kui mõni Lõuna-Korea kõrge valitsusametnik rääkis Põhja-Korea tuumaarsenali suurusest avalikult.

Ühinemisministeerium täpsustas teisipäeval, et Cho seisukoht ei tähenda, et Lõuna-Korea aktsepteerib Põhja- Koread tuumariigina. Arvatakse, et sellega üritas ministeerium anda mõista, et Lõuna-Korea jätkab püüdlusi saada Põhja-Korea tuumarelvavabaks.

Riiklik luureteenistus ehk Lõuna-Korea peamine luureamet seni Cho avaldust kommenteerinud pole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles