New York Times: Trump päris tänu maksudest kõrvalehiilimisele miljoneid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väidetavalt aitas Donald Trump 1990. aastatel isal maksudest kõrvale hiilida.
Väidetavalt aitas Donald Trump 1990. aastatel isal maksudest kõrvale hiilida. Foto: Mark Lennihan / AP / Scanpix

Ajaleht New York Times kirjutas, et USA president Donald Trump aitas isal maksudest kõrvalehiilimise kaudu säästa miljoneid dollareid, mis pärast isa surma pärandusena tema omaks said.

Ajalahe sõnul oli Trump 1990. aastatel seotud mitmete ebaseaduslike maksudest kõrvale hiilimise skeemidega, mis võimaldas tal isa surma järel pärida ligikaudu 345 miljonit eurot. 

Avaldatud raport lükkab ümber Trumpi korduva väite, mille kohaselt on ta end ise üles töötanud ärimees, kes kasutas kinnisvaraimpeeriumi ülesehitamiseks üksnes väikest isalt saadud laenu.

«See, mille ma ehitasin, ehitasin ma ise,» on president öelnud, aga avaldatud allikad räägivad muud.

Ajalehe sõnul aitasid Trump ja tema õed-vennad vanematel maksudest kõrvale põigata ning seadsid selleks üles võltsettevõtte, mille kaudu liigutada miljoneid dollareid. Samuti aitas Trump välja töötada strateegia, millega näidati isale kuuluva kinnisvara väärtust tegelikust madalamana ja seeläbi säästis isa tulumaksutagastustelt miljoneid dollareid.

Kinnisvara väidetav madalam väärtus tagas ka selle, et kui vara pärandati Trumpile ja tema õdedele-vendadele, tuli selle eest tasuda madalamat maksu.

New York Timesi sõnul pärandasid presidendi vanemad Fred ja Mary Trump lastele üle miljardi dollari väärtuses vara, mis oleks tähendanud ligikaudu 550 miljoni dollari suurust väljamakset 55 protsendilise maksumäära juures, mis 1990. aastatel kingitustele ja pärandustele kehtis. 

Tegelikult maksti Trumpide varanduse liigutamise eest vaid 52,2 miljonit dollarit. 

Ajaleht kasutas raporti koostamisel tuludeklaratsioone ja majandusraporteid, kokku enam kui 100 000 lehekülge erinevaid dokumente. Samuti intervjueeris väljaanne presidendi isa ettevõtte endisi töötajaid ja nõuandeid.

President ei soostunud ajalehele kommentaari andma, küll aga saatis selle tema advokaat.

«New York Timesi väited on pettus ja maksudest kõrvale hoidmine on sada protsenti vale ja tõsine laim,» kirjutas advokaat Charles J. Harder.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles