Putin: spionaaž on nagu prostitutsioon (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin Moskvas energianädala foorumil.
Vladimir Putin Moskvas energianädala foorumil. Foto: ALEXANDER ZEMLIANITŠENKO / AFP / SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin nimetas Salisburys mürgitatud endist Vene-Briti topeltagenti Sergei Skripali kodumaa reeturiks ja tunnistas, et Moskva oli teadlik tema koostööst võõrvõimudega.

«Kujutage ette: äkitselt ilmub teil inimene, kes reedab terve riigi. Kuidas te temasse suhtute? Ükskõik milline siin istuja ükskõik millisest riigist?» küsis Putin Moskvas toimuval energeetikafoorumil Skripalile viidates. «Ta on lihtsalt spioon ja kodumaa reetur.»

«Ta püüti kinni, teda karistati, ta veetis viis aastat vangis. Me lasime tal minna, ta lahkus ja jätkas koostööd (välisriikide) luureteenistustega, millele konsultatsioone pakkus,» lisas Putin Skripali kohta.

Putin teatas, et on Skripali juhtumi ümber tekkinud olukorrast üllatunud ja nimetas seda pettekujutelmaks. «Ma näen, et mõned teie kolleegid pooldavad teooriat nagu härra Skripal oleks peaaegu mingisugune inimõigusaktivist. Ta on lihtsalt spioon,» sõnas Vene riigipea.

«Nagu te teate, on spionaaž sarnaselt prostitutsioonile üks maailma tähtsamaid elukutseid. Keegi ei ole seda kaotanud ega suudakski seda teha,» tõi Putin huvitava võrdluse.

Sergei ja tema tütar Julia langesid märtsis Inglismaa linnas Salisburys keemiarünnaku ohvriks. Kaks arvatavat GRU agenti mürgitasid nad Nõukogude Liidus toodetud närvimürgiga Novitšok. Kreml on tapmiskatse korraldamist eitanud.

Sergei Skripal töötas kuni erruminekuni 1999. aastal Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) heaks. Seejärel töötas ta 2003. aastani Vene välisministeeriumis ja suundus sealt ettevõtlusesse.

Skripal mõisteti Venemaal 2006. aastal Suurbritannia heaks luuramises 13 aastaks vangi, kuid vabastati USA-Vene spioonivahetuse käigus 2010. aastal. Seejärel sai ta Suurbritannias varjupaiga ja tal on Salisburys elukoht.

Skripal tunnistas 2004. aastal pärast vahistamist Moskvas, et Briti eriteenistused värbasid ta 1995. aastal ja ta jagas neile informatsiooni Venemaa agentide kohta Euroopas, teenides oma teenuste eest üle 100 000 dollari.

2004. aastal kui Vene võimud Skripali vahistasid, kirjutas Vene meedia FSB-d tsiteerides, et tema tegevusest sündinud kahju võib võrrelda GRU polkovniku Oleg Penkovski tekitatud kahjuga. Penkovski luuras USA ja Suurbritannia kasuks ning hukati Nõukogude Liidus 1963. aastal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles