Lõuna-Jeemeni separatistid kutsusid rahvaülestõusule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Kagu-Jeemenis protestimas inflatsiooni ja vaesuse vastu.
Meeleavaldajad Kagu-Jeemenis protestimas inflatsiooni ja vaesuse vastu. Foto: AHMAD AL-BASHA / AFP /Scanpix

Lõuna-Jeemeni separatistid ärgitasid korraldama rahumeelset rahvaülestõusu president Abedrabbo Mansour Hadi valitsuse vastu, süüdistades valitsust hooletuses ja korruptsioonis.

Lõuna-Jeemen oli enne riigi põhjaosaga ühendamist 1990. aastal iseseisev riik. Iseseisvuslased on tahtnud riigi taas kaheks jagamist.

Separatistide poliitiline organisatsioon Lõuna-Jeemeni Ülemineku Nõukogu (STC) baseerub peamiselt Adeni provintsis, mis on Jeemeni valitsuse tugipunkt.

Jaanuaris haarasid separatistid Adenis mõned piirkonnad enda kontrolli alla.

STC kutsus alustama rahumeelset rahvaülestõusu protestiks inflatsiooni ja vaesuse vastu kodusõjast räsitud riigis. Jeemeni valitsusväed sõdivad Saudi Araabia toel huthi šiiamässulistega, kelle kontrolli all on riigi põhjaosa ja pealinn Sanaa.

STC ärgitas oma üleskutses julgeolekujõude vältima avaliku vara kahjustamist.

«Terve Lõuna-Jeemen on katastroofipiirkond tänu selle nõndanimetatud seadusliku valitsuse poliitikale,» seisis STC avalduses.

Separatistid kutsusid Saudi Araabiat ja selle liitlasi toetama Lõuna-Jeemeni iseseisvuspüüdlusi ning leidma Lõuna küsimusele lahendust.

Jeemeni kodusõja tõttu on riigis puhkenud maailma suurim humanitaarkriis, ütleb ÜRO. Rohkem kui kolm neljandikku riigi elanikkonnast vajab humanitaarabi, näljahäda ähvardab ligi 8,4 miljonit inimest.

Alates Saudi Araabia sekkumisest kodusõtta Hadi poolel on konfliktis hukkunud peaaegu 10 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles