Stoltenberg nõudis Venemaalt vastuseid rakettide kohta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iskander-M raketisüsteem.
Iskander-M raketisüsteem. Foto: Sputnik/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg nõudis kolmapäevalt Moskvalt tõendust selle kohta, et see järgib külma sõja ajal allkirjastatud keskmaa tuumarelvade kokkulepet (INF).

NATO hinnangul läheb Vene raketisüsteem 9M729 vastuollu 1987. aasta keskmaa tuumarelvade kokkuleppe tingimustega.

NATO kaitseministrid arutavad teemat kahepäevase kohtumise ajal Brüsselis.

1987. aastal USA ja Nõukogude Liidu vahel sõlmitud INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Olemasolevad varud tuli hävitada 1991. aasta 1. juuniks.

Juulikuise NATO tippkohtumise deklaratsioonis väljendati «tõsist muret» 9M729 pärast.

INF on jätkuvalt üks «Euroopa julgeoleku nurgakive», sõnas Stoltenberg kolmapäeval.

«Me suhtume oma muresse väga tõsiselt ja oleme väga tõsised, kui kutsume Venemaad järgima INF-i lepet läbipaistvalt ja tõendatavalt,» ütles Stoltenberg, kelle sõnul on Moskva pikka aega raketisüsteemi olemasolu eitanud.

«Nüüd nad on kinnitanud, et rakett on olemas ja seetõttu oleme kutsunud neid vastama meie küsimustele. Nii kaua, kuni nad meie küsimustele ei vasta, on kõige tõenäolisem, et tegemist on INF-i leppe rikkumisega,» ütles peasekretär.

3.-4. oktoobrini toimub Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumine.

«Venemaal on nüüd aeg tulla läbirääkimistelaua taha ja rikkumised lõpetada,» ütles USA suursaadik NATO juures Kay Bailey Hutchison teisipäeval.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles