Organisatsioonidel on raskusi abi toimetamisega tsunamist laastatud Indoneesia saarele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Heategevusorganisatsioonidel on raskusi miljonitesse dollaritesse ulatuva abi toimetamisega Indoneesia Sulawesi saarele, kus iga päevaga süveneb maavärina ja hiidlaine tõttu tekkinud humanitaarkriis.

Läinud nädala reedel Sulawesi saart tabanud maavärina magnituudiga 7,5 ja sellele järgnenud tsunami tõttu hukkus enam kui 1400 inimest. Kannatanuid on vähemalt 2500 ja sadu inimesi otsitakse siiani taga. Kõik regiooni haiglad on vigastatuid täis ja alustatud on hukkunute matmist suurtesse ühishaudadesse, et vältida haiguste levikut. 

Katastroofis sai kahjustada enam kui 70 000 eluhoonet ja kodutuks jäi kümneid tuhandeid inimesi, kes elavad nüüd telkides ning varjupaikaes. Neil pole aimugi, millal on võimalik alustada kodude taastamist.

Üle saare kerkivad maavärina rusudest ehitatud ajutised varjualused, puudu on puhtast joogiveest ja toidust. Mõnel juhul peavad kohalikud kütusejärjekordades ootama enam kui 12 tundi.

Olukord saarel halveneb iga päevaga ning ellujäänud loodavad, et valitsuse ja rahvusvaheliste organisatsioonide abi jõuab piirkonda lähiajal. ÜRO ja riikide nagu USA, Hiina, Austraalia, Suurbritannia ning Uus-Meremaa abi kohaletoimetamine on aga raskendatud. Enamus teedest hävines ja väikese Palu lennujaama võimekus on juba praegu viidud maksimumini.

«Abi on saabumas erinevatest allikatest,» kinnitas saarel logistikat juhtiv kõrge sõjaväeametnik Ida Dewa Agung Hadisaputra. Punane Rist teatas, et saadab kannatanute poole teele kolm laeva, millele laaditi näiteks välikööke, telke, laibakotte ja sääsevõrke.

ÜRO hinnangul vajab katastroofi järel abi umbes 200 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles