USA ähvardab Venemaa rikkumiste tõttu relvastuslepetest taanduda (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketisüsteemid S-300 Astrahanis.
Raketisüsteemid S-300 Astrahanis. Foto: Maxim Šemetov / REUTERS / Scanpix

USA vihjas täna võimalusele taanduda külma sõja aegsetest relvastuse piiramise lepetest, kui Venemaa ei lõpeta nende rikkumist.

Washington on juba kaks aastat kurtnud, et Venemaa paigaldatud maal baseeruv raketisüsteem rikub 1987. aasta rahvusvahelist keskmaa-tuumajõudude lepingut Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF).

«Me peame rakendama meetmeid selle väga tähtsa lepingu jätkuva rikkumise suhtes,» ütles USA suursaadik desarmeerimise vallas Robert Wood Genfis ajakirjanikele.

Tema sõnul on Venemaa sundimine taas INF-i täitma USA tähtsaim ülesanne sel nädalal ÜRO-s peetavatel desarmeerimiskohtumistel.

«Ma ei tea, kui kaua me veel jätkame endale selle leppega võetud kohustuste täitmist, kui Venemaa rikub seda nii jultunult ja avalikult,» lisas ta.

Venemaa on öelnud, et raketisüsteem 9M729 ei riku lepet, kuid Woodi sõnul eitas Moskva kaua üldse selle relva olemasolu.

«Venelased muudkui hämavad ja eitavad, sest see on see, mida nad kõige paremini oskavad,» ütles diplomaat.

USA suursaadik NATO juures Kay Bailey Hutchison ütles teisipäeval, et Washington kavatseb võtta maha raketid, mida Venemaa välja töötab.

Ta oli hiljem sunnitud selgitama, et ei mõelnud ennetavaid rünnakuid, vaid vajadust leida viis, kuidas Venemaad relvastuslepinguid järgima sundida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles