Valge Maja avaldas terroritõrjestrateegia, kritiseeris Iraani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA presidendi Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: CNP /MediaPunch / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton avaldas neljapäeval Ühendriikide administratsiooni kauaoodatud terroritõrjestrateegia, öeldes karme sõnu ka Iraani aadressil.

Bolton nimetas Iraani "maailma rahvusvahelise terrorismi keskpankuriks".

Ta ütles, et strateegia põhineb traditsioonilistel sõjalistel sammudel võitluses terroristide vastu, kuid taotleb ka suuremat rõhku mittesõjalistele vahenditele, võitlemaks mitte ainult äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide, vaid ka nende vastu, keda toetavad Iraan ja teised rühmitused.

"Me mõistame, et eksisteerib terroristlik ideoloogia, millega me silmitsi oleme, ja ma arvan, et see on olnud pikka aega presidendi seisukoht, et kui me ei mõista, et me oleme ideoloogilises sõjas, siis ei saa me ka terrorismi ohuga korralikult tegeleda," sõnas Bolton.

Strateegia kutsub jagama terrorismivastase võitluse koormat ja kulutusi liitlaste vahel.

"Strateegia paneb suurt rõhku kodumaa kaitsmisele, rünnakute ärahoidmisele ja rünnaku mõju vähendamisele, kui see peaks aset leidma," sõnas Bolton.

Tegemist on esimese USA terroritõrjestrateegiaga alates 2011. aastast, kui president Barack Obama avaldas enda lähenemise sellele valdkonnale. Uues strateegias on sarnaseid teemasid nendega, mida on nimetanud ka eelmised administratsioonid.

Strateegia eesmärgid on kaugele ulatuvad: jälitada terroriste nende toetuse allikateni, kaasajastada terroritõrjevahendeid, seista vastu radikaliseerumisele, kaitsta USA taristuid, tugevdada piire ja piirata terroristide võimet värvata interneti teel.

Bolton ütles, et radikaalne ekstremism on üks olulisemaid terroriohte USA-le ja tema huvidele välismaal. Uus strateegia on laiem kui need, mida avaldasid eelmised administratsioonid, lisas ta.

Bolton tõstis esile mitu ähvardavat ideoloogiat, millega silmitsi seistakse, seal hulgas need, mida järgivad Islamiriik, Iraani-toetatud terrorirühmitused nagu Liibanoni Hizbollah, samuti Palestiina äärmusrühmitused Hamas ja Palestiina Islamidžihaad.

Bolton märkis, et USA rahandusministeerium kehtestas neljapäeval sanktsioonid, et häirida Hizbollah finantstoetuse võrgustikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles