Osaka katkestas lohutusnaiste kuju pärast sidemed San Franciscoga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
San Fransiscos Jaapani lohutusnaistele mälestamiseks püstitatud kuju.
San Fransiscos Jaapani lohutusnaistele mälestamiseks püstitatud kuju. Foto: JUSTIN SULLIVAN / AFP/Scanpix

Osaka linn Jaapanis katkestas sidemed sõsarlinna San Franciscoga, kuna seal pandi üles kuju sõja ajal seksiorjadeks sunnitud nõndanimetatud lohutusnaiste mälestuseks.

Osaka teatas 60-aastaste sõprussuhete katkestamise kavatsusest juba 2017. aastal, kui San Francisco linn otsustas vastu võtta neile annetatud mälestusmärgi Jaapani sõdurite seksiorjadele.

Ametliku sammu astus Osaka sel nädalal ning linnapea Hirofumi Yoshimura teatas, et usalduslikud suhted on purustatud.

Otsuse vastu protesteeris äsja San Francisco linnapeaks valitud London Breed, kelle sõnul avaldatakse kujuga austust kõigile naistele, kel on tulnud kogeda orjastamise ja seksikaubanduse õudusi.

«Üks linnapea ei saa ühepoolselt lõpetada kahe linna elanike vahelisi suhteid, eriti kui need on eksisteerinud juba üle 60 aasta,» ütles ta avalduses.

Osaka ametnikud ütlesid aga, et otsusest ei taganeta.

«Oleme saanud oma kodanikelt erinevaid reaktsioone, aga enamus toetab otsust,» ütles üks ametnik.

Ka Jaapani valitsus on püüdnud mõjutada San Franciscot lükkama tagasi mälestusmärki, millel seisab kiri: «Sadadele tuhandetele naistele ja tüdrukutele, keda Jaapani keiserlikud relvajõud aastatel 1931-1945 13 Aasia ja Vaikse ookeani riigis seksuaalselt orjastasid».

Peavooluajaloolaste hinnangul sunniti Teise maailmasõja ajal kuni 200 000 peamiselt Koreast, aga ka teistest Aasia riikidest pärit naist Jaapani sõjaväe bordellidest nn lohutusnaistena töötama.

Viimastel aastatel on nende mälestuseks üles pandud arvukalt kujusid ja mälestusmärke, peamiselt Lõuna-Koreas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles