Venemaal kopteriõnnetuses hukkunud asepeaprokuröri seostatakse Clintoni e-kirja skandaaliga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saak Karapetjan.
Saak Karapetjan. Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP/SCANPIX

Venemaal Kostroma oblastis kopteriõnnetuses hukkunud asepeaprokuröri Saak Karapetjani süüdistatakse 2016. aastal USAs Trump Toweris Donald Trumpi kampaaniameeskonnaga kohtunud advokaadi Natalja Veselnitskajale korralduste jagamises, vahendab RFE/RL.

Vene meedia teatas eile, et Karapetjan hukkus kui helikopter, milles ta viibis Kostroma oblastis metsa kukkus. Vene uudisteagentuuri Interfaxi andmetel leiti helikopteri vrakist piloodi, Karapetjani ja veel kolmanda mehe surnukehad.

Karapetjani side Veselnitskajaga tuli avalikuks sel aastal, kui nad üritasid Šveitsis värvata kõrget politseinikku, kes pidi uurima Vene oligarhide ja maffia Šveitsi pangakontosid.

Kõrge uurija vallandati süüdistatuna altkäemaksu võtmises ja riigisaladuse seaduse rikkumises. Šveitsi ametivõimud avastasid, et ametnik, Victor K. kohtus Karapetjani ja Veselnitskajaga Genfis ning Zürichis.

Enne 2016. aasta jõule helistas Karapetjan Šveitsi ametnikule ja kutsus ta Moskvasse, kus ta majutati luksushotelli ning paluti osalema kohtumisel Veselnitskajaga. Selle teemaks oli tõenäoliselt Vene advokaadi Sergei Magnitski surm ja selle järelkajad.

Magnitski töötas suurejoonelise pettuse, millega oli seotud ka Kreml, paljastamise kallal, kui ta arreteeriti, läbi peksti ja vanglasse surema jäeti. Magnitski surma järel tegi tema endine klient Bill Browder kampaaniat, et üleilmselt kehtestataks erinevad korruptsioonivastased seadused. USAs võeti Magnitski Akt vastu 2012. aastal.

Veselnitskaja on üks Vene advokaatidest, kes on sestsaadik teinud lobitööd Magnitski seaduste tühistamise nimel.

Kui Veselnitskaja korraldas 2016. aasta juunis kohtumise endise Trumpi kampaaniajuhi Paul Manaforti, Donald Trump juuniori ja Trumpi tütremehe Jared Kushneriga, pakkus ta lekkinud e-kirjade andmeil kahjustavat infot demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni kohta.  Info sai ta väidetavalt Karapetjanilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles