Video: Mukwege kuulis Nobeli rahupreemiast operatsiooni ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Denis Mukwege Panzi haigla juures.
Denis Mukwege Panzi haigla juures. Foto: MARC JOURDIER / AFP /Scanpix

Kongo Demokraatliku Vabariigi arst Denis Mukwege oli täna parajasti operatsioonil, kui tuli teade talle omistatud Nobeli rahupreemiast, mispeale puhkes Panzi haiglas rõõmupidu.

Haigla on pannud Facebooki video töötajaist, kes tunglevad ümber operatsioonisaalist väljuva 63-aastase arsti, teda emmates ja õnnitledes.

Panzi haigla Kongo DV idaosas asutas Mukwege ise 1999. aastal.

«Ma olin operatsioonisaalis, kui nad hakkasid ümberringi käratsema, aga ma ei mõelnud eriti mis toimub, kuni äkki tulid mõned inimesed sisse ja rääkisid mulle seda uudist,» jutustas Mukwege Norra ajalehele VG.

Mukwege sai rahupreemia koos jeziidi inimõigusaktivisti Nadia Muradiga seksuaalvägivalla vastase võitluse eest maailma konfliktides.

Günekoloog Mukwege on kakskümmend aastat aidanud Kongo DV sõjast räsitud idaosas naistel seksuaalvägivallast, vägistamisest ja sellega kaasnenud psüühilistest traumadest toibuda. Imearstina tuntud mees on astunud välja naiste väärkohtlemise vastu sõdades ning nimetanud vägistamist massihävitusrelvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles