Nobeliga tunnustati võitlust seksuaalvägivalla vastu

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nadia Murad külastamas esimest korda pärast röövimist oma koduküla Koji.
Nadia Murad külastamas esimest korda pärast röövimist oma koduküla Koji. Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS/REUTERS/Scanpix

Eile tunnustati Nobeli rahuauhinnaga günekoloogi ja kirurgi Denis Mukweget ning inimõigusaktivisti Nadia Muradi nende panuse eest võitluses seksuaalvägivalla vastu konfliktipiirkondades. Nobeli komitee esimees Berit Reiss-Andersen viitas auhinda andes ka ülemaailmse kõlapinna saanud liikumisele MeToo.

Denis Mukweget ja Nadia Muradi hinnati nende panuse eest seksuaalohvrite eestvõitlejatena ning probleemi teadvustajatena laiema avalikkuse ees. Nobeli komitee lisas, et konfliktipiirkondades tegutsedes panid nad kaalule oma elu, et võidelda sõjakuritegude vastu ja seada õiglus jalule. Komitee juht Berit Reiss-Andersen rõhutas, et mõlema laureaadi tegevus ulatub kaugemale ühe konflikti piiridest, vihjates ka ülemaailmse kõlapinna saanud liikumisele MeToo, mis on kujunenud seksuaalvägivalla ohvrite platvormiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles