Rootsi Akadeemiaga liitusid Iraani poetess ja kohtunik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis.
Nobeli preemiate kätteadmise tseremoonia Stockholmis. Foto: Henrik Montgomery/AFP / Scanpix

Nobeli kirjanduspreemiat välja andva Rootsi Akadeemiaga on liitunud kaks uut liiget, Iraanis sündinud luuletaja ja kohtunik, teatas akadeemia reedel.

Rootsi Akadeemia kaheksa liiget 18-st on astunud organisatsioonist välja või peatanud oma tegevuse pärast seda, kui ühe akadeemiaga seotud isikuga seoses puhkes ahistamisskandaal.

Skandaali tõttu ei antud sel aastal välja Nobeli kirjanduspreemiat.

Akadeemia uuteks liikmeteks on Iraanis sündinud ja 1986. aastal Rootsi põgenenud luuletaja Jila Mossaed ja Rootsi ülemkohtu kohtunik Eric Runesson. Sellega tõuseb aktiivsete liikmete arv akadeemia toimimiseks vajaliku 12-ni.

«Kahe uue liikme määramine on positiivne. Ma loodan, et Rootsi Akadeemia saab peagi võimaluse jätkata usalduse kasvatamist institutsiooni suhtes ja nüüd jätkata oma olulist tööd,» ütles avalduses akadeemia patroon, Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf.

Varem määrati Akadeemia liikmeid eluks ajaks, kuid kuningas muutis pärast ahistamisskandaali puhkemist selle põhikirja, mille järgi on nüüd võimalik Akadeemia liikmeid välja vahetada ja sealt välja astuda.

1786. aastal asutatud Rootsi Akadeemia sisekriis sai alguse möödunud aasta novembris, kui selgus, et akadeemia kultuuriprojekte korraldanud prantsuse fotograafi Jean-Claude Arnault'd süüdistatakse 18 naise seksuaalses ärakasutamises, aga ka auhinnakandidaatide nimede lekitamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles