Istanbulis nõuti Saudi konsulaadi ees ajakirjaniku vabastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelavaldus Istanbulis.
Meelavaldus Istanbulis. Foto: Emrah Gurel/AP/Scanpix

Türgi suurlinnas Istanbulis kogunesid aktivistid reedel Saudi Araabia konsulaati ette ning nõudsid kadunuks jäänud Saudi ajakirjaniku «vabastamist», Ar-Riyad eitab ajakirjaniku kinnipidamist.

Washington Postile kaastööd teinud ajakirjanik Jamal Khashoggi jäi kadunuks teisipäeval. Ta läks Istanbulis Saudi Araabia konsulaati, et saada abiellumiseks vajalik dokument, kuid välja enam ei ilmunud.

Reedese meeleavalduse Saudi esinduse ees organiseeris Türgi-Araabia Meediaassotsiatsioon (TAM). Khashoggi on olnud kriitiline Saudi kroonprintsi Mohammed bin Salmani poliitika ning Saudi Araabia sõjalise sekkumise suhtes Jeemeni relvakonflikti 2015. aastal.

Khashoggi kolis eelmisel aastal Ühendriikidesse, sest kartis kodumaal vahistamist.

«Ajakirjanikena kardame Jamali saatuse pärast. Me ei tea, kas ta on elus või mitte ning Saudi Araabia avaldused sel teemal pole kaugeltki rahuldavad,» ütles Khashoggi sõber ja TAM-i juht Turan Kışlakçı.

Kışlakçı sõnul nõuavad aktivistid ajakirjaniku vabastamist või informatsiooni tema asukoha kohta.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International Lähis-Ida uuringute direktor Lynn Maalouf nõudis Ar-Riyadilt tõendeid nende versiooni kohta, et ajakirjanik lahkus esindusest teisipäeval, samal päeval, kui ta saabus. «Vastasel juhul on nende väited täiesti alusetud,» sõnas ta.

Human Rights Watch (HRW) kutsus Ankarat juhtumit «sügavamalt uurima». Mehe kinnipidamine võib võrduda «sunnitud kadumisega», teatas HRW neljapäeva õhtul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles