President Halonen kritiseeris uusaastakõnes vägivallakultuuri

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Tarja Halonen
Soome president Tarja Halonen Foto: AFP / Scanpix

Soome president Tarja Halonen taunis uusaastakõnes isikuvastaseid kuritegusid ja rõhutas, et soomlaste vägivallatraditsioon peab muutuma.


Soomes tapetakse aastas enam kui sada inimest. Riigipea sõnul on koolitulistamised ja muud avalikkuse tähelepanu pälvinud vägivallatsemised kahjuks vaid jäämäe tipp, vahendas

YLE

.

«Kauhajoe koolitulistamine septembris ja paljud teised vägivallateod riigi erinevates piirkondades on ehmatanud meid kõiki. Isikuvastased kuriteod on suures osas meestevaheline vägivald, kuid kümned naised kaotavad igal aastal elu perevägivalla ohvritena. Vägistamised ja muu vägivald on sellest rohkemgi levinud. Me ei saa ega tohi silma kinni pigistada. Tuleb teha muudatusi,» rääkis Halonen.

Presidendi arvates saab muudatusi teha heaolupoliitikaga, psühhiaatriateenuste ja ennetava sotsiaaltööga.

Halonen väljendas rahulolu valitsuse ja parlamendi töö üle alkoholi- ja relvapoliitika tõttu.

Riigipea sõnul mõjutab vägivaldset käitumist tulirelvade suur hulk ning alkoholi ohjeldamatu pruukimine.

«Pole olemas imevahendit vägivalla kaotamiseks, kuid on olemas mitmeid tõhusaid viise selle vähendamiseks,» märkis ta.

Soome president meenutas kõnes Martti Ahtisaarile omistanud Nobeli rahupreemiat ja väljendas lootust Lähis-Ida rahuläbirääkimiste võimaliku toimumise üle.

Üha suurenev vägivald Gaza sektoris teeb riigipeale tõsist muret.

Presidendi sõnul toob majanduslangus paljudele meelde 1990ndate depressiooni. Riigipea sõnul on rahvuslik stardipositsioon asjatundjate väitel praegu parem nii avalikus- kui erasektoris.

«Õigel ajal tuleb pöörata piisavalt tähelepanu tööhõivele,» nentis ta.

Tarja Halonen tuletas uusaastakõnes meelde, et 2009. aasta on Soome jaoks juubeliaasta, sest möödub 200 aastat autonoomia saavutamisest.

Nimelt lõppes 1809. aastal enam kui 600-aastane Rootsi ülemvõim ja Vene tsaar Aleksander I nimetas Soome autonoomseks suurvürstiriigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles