Süüria loodeosas puhkesid lahingud islamistide ja mässuliste vahel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mässuliste valduses olev Maaret al-Numani linn Idlibi provintsis.
Mässuliste valduses olev Maaret al-Numani linn Idlibi provintsis. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP

Süüria loodeosas puhkesid reedel lahingud islamistide rühmituste ja Türgi toetatud mässuliste vahel, teatasid Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ja kohalikud elanikud.

Konflikt lahvatas kavandatud demilitariseeritud tsooni lähedal, mille loomises leppisid eelmisel kuul kokku Ankara ja Moskva ja mille eesmärgiks on eraldada pühasõdalaste ja mässulitse erinevad rühmitused Idlibi regioonis. Kõnealuse tsooni loomine pidi teoks saama lähipäevadel.

Vaatluskeskuse andmetel lahvatas vägivald kõigepealt Al-Qaeda endiste võitlejate juhitud rühmituse Hayat Tahrir al-Shami ja rühmituse Nour al-Din Al-Zinki võitlejate vahel Kafr Halabi linnas.

"Zinki saatis piirkonda lisaväed ja lahingud laienesid veelgi, kuni sekkus ka Türgi toetusega Rahvuslik Vabastusrinne," ütles keskuse juhataja Rami Abdel Rahman.

Türgi sõjaväekonvoi sisenes kolmapäeval Süüria mässuliste alale riigi loodeosas, kus läheneb mässuliste ja valitsusvägede vahelise puhvertsooni loomise tähtaeg.

Moskva ja Ankara leppisid septembris kokku mässuliste ala ümbritseva demilitariseeritud tsooni loomises. Kõik selles viibivad rühmitused peavad 10. oktoobriks raskerelvad välja viima ning äärmusrühmitustel tuleb 15. oktoobriks lahkuda.

Tsoonis hakkavad vaatlejatena tegutsema Türgi politsei ja Vene sõjaväepolitsei.

Piirkonna domineeriv relvarühmitus Hayat Tahrir al-Sham (HTS) ja Süüria endise Al-Qaeda haru juhitav džihadistide ühendus ei ole kokkuleppele ametlikult vastanud.

Türgi peamine liitlasrühmitus mässuliste hulgas, Rahvuslik Vabastusrinne, võttis leppe kõhklemisi vastu, kuid teatas, et ei luba tsooni Vene sõdureid.

Süüria välisminister Walid Muallem avaldas teisipäeval eetris kõlanud usutluses lootust, et kokkulepe osutub "sammuks Idlibi vabastamise suunas".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles