Rumeenlased hääletavad geiabielude keelustamise üle (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenia nunn möödumas Bukarestis seinamaalingust, mis kujutab LGBT-kogukonna liikme nutvat nägu. Riigis toimub nädalavahetusel rahvahääletus geiabielude keelustamise üle, mis siis, et riigis pole geiabielud ka praegu lubatud.
Rumeenia nunn möödumas Bukarestis seinamaalingust, mis kujutab LGBT-kogukonna liikme nutvat nägu. Riigis toimub nädalavahetusel rahvahääletus geiabielude keelustamise üle, mis siis, et riigis pole geiabielud ka praegu lubatud. Foto: Robert Ghement / EPA / Scanpix

Rumeenias toimub täna ja homme referendum abielu määratluse kitsendamiseks, mis raskendaks samasooliste abielu seadustamist.

Valitsevad sotsiaaldemokraadid loodavad, et see suurendab nende toetust õigeusklike hulgas.

Hääletusele pandud ettepanek muudaks abielu määratlust Rumeenia põhiseaduses. Referendumi tulemuseks peaks olema põhiseaduses sõnastus, mis määratleks abielu liiduna mehe ja naise vahel ega räägiks lihtsalt abikaasadest, nagu on olnud alates 1991. aastast. 

Rumeenias on samasooliste abielud niigi keelatud, kuid põhiseadusmuudatuse vastaste sõnul on see katse teha LGBT-inimestest teise sordi kodanikud, kuid marginaliseeruda võivad ka ühe vanemaga pered ja lapsi kasvatavad paarid, kes ei ole abielus.

«Minu õigeusuharidus ja traditsiooniline kasvatus sunnivad mind «jah» ütlema,» sõnas Sotsiaaldemokraatliku Partei (PSD) esimees Liviu Dragnea, kes viis oma erakonna 2016. aastal valmisvõidule.

Dragnea ei saanud aga peaministriks, sest ta kannab kaheaastast tingimisi vanglakaristust häältevõltsimise eest 2016. aasta referendumil.

Juriidiliselt ei muuda jah-leeri võidu tagamiseks kahel päeval läbi viidav rahvahääletus midagi, sest samasoolistel ei ole Rumeenias niikuinii lubatud abielluda ja keelatud on ka tsiviilpartnerlus.

Referendumi kritiseerijate sõnul on põhiseaduse sõnastust vaja muuta selleks, et geid ega lesbid ei saaks ka tulevikus abielluda.

Kaotus oleks tõsine hoop sotsiaaldemokraatidele, kes on teinud kampaaniat koos õigeusukirikuga.

Referendumil üles seatud ettepaneku jõustmiseks peab selle poolt hääletama 30 protsenti registreeritud valijaist.

Hääleõigus on ligi 19 miljonil rumeenlasel.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles