Pompeo arutab Jaapani liidritega eelseisvat Põhja-Korea visiiti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Mike Pompeo.
USA välisminister Mike Pompeo. Foto: Jim Watson / AFP / Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo jõudis täna Tokyosse, et kohtuda enne Põhja-Koreasse suundumist Jaapani võimuklandjatega.

Pompeod survestatakse saavutama edu Põhja-Korea tuumarelvaprogrammi peatamises ning ta valmistab ette pinda president Donald Trumpi teiseks kohtumiseks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

USA välisminister kohtub Jaapanis peaministri Shinzo Abe ja välisministri Taro Konoga. Kohtumistel arutataksegi peamiselt Põhja-Koreaga seostuvat.

Homme sõidab Pompeo Tokyost edasi Pyongyangi.

USA välisminister avaldas lootust, et tal õnnestub Trumpi ja Kimi teist kohtumist tagant lükata. Ta ütles lennukis teel Tokyosse, et püüab luua ajalooliste vaenlaste vahel piisava usalduse, et liikuda rahu poole.

«Ja me määrame ka kindlaks järgmise tippkohtumise,» sõnas ta, kuid hajutas lootuse suurest läbimurdest.

«Ma ei usu, et me selle lõplikult paika saame, kuid hakkame töötama esimees Kimi ja presidendi uue kohtumise aja ja koha kallal,» selgitas ta. «Võib-olla jõuame isegi kaugemale.»

Tokyo on Pompeo kolmepäevase Ida-Aasia ringsõidu esimene peatuspaik. Ta külastab ka Lõuna-Koread ja Hiinat. Pyongyangi külastab ta välisministrina juba neljandat korda.

Trump ja Kim sõlmisid juunis Singapuris ajaloolisel tippkohtumisel üldsõnalise denukleariseerimiskokkuleppe, kuid ei ole jõudnud konkreetsete sammudeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles