Junckeri hinnangul on Brexiti-lepe muutunud taas käegakatsutavaks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Birminghamis.
Brexiti-vastased meeleavaldajad Birminghamis. Foto: Rui Vieira / AP / Scanpix

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ütles täna, et Suurbritanniaga peetavatel lahkumiskõnelustel on leppeni jõudmise šansid viimastel päevadel suurenenud ja kokkuleppele jõutakse hiljemalt novembris.

Euroopa Liidu liidrid kogunevad ülejärgmisel nädalal, 17.–18. oktoobril Brüsselisse korralisele tippkohtumisele, mida ühendus on nimetanud tõehetkeks Brexiti kõnelustel.

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk hoiatas alles kaks päeva tagasi Suurbritanniat, et aeg kokkuleppele jõudmiseks on otsa saamas.

Juncker ütles nüüd aga Austria meediale, et kui Euroopa ülemkogul kokkuleppele ei jõuta, siis tehakse seda kindlasti novembris võimalikul erakorralisel tippkohtumisel.

«Mul on põhjust uskuda, et viimastel päevadel on kokkuleppe potentsiaal poolte vahel suurenenud,» vahendas ajaleht Der Standard Euroopa Komisjoni presidendi sõnu.

Samas ei ole Junckeri sõnul praegu võimalik ennustada, kas kõnelusi on võimalik lõpule viia oktoobris. «Kui seda ei juhtu, teeme seda novembris,» lisas ta.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker. Foto: REUTERS/SCANPIX

ELi liidrid on esitanud Briti peaministrile Theresa Mayle kutse pidada 27 kolleegile kõne 17. oktoobri õhtusöögil.

Diplomaadid on andnud mõista, et sellele võivad järgneda öö läbi kestvad läbirääkimised leppe kontuurides kokku leppimiseks veel enne, kui liidrid 18. oktoobril Mayta peetavate kõneluste järel laiali lähevad.

Briti peaminister kutsus kolmapäeval valitsevaid konservatiive koonduma tema taha Brexiti-kõneluste seni karmimaks etapiks.

Junckeri sõnul töötab EL kindlameelselt leppeta jäämise võimaluse välistamiseks.

«Ma usun, et peame ennast leppeta jäämise stsenaariumist distantseerima. Me ei ole veel päral, kuid meie tahe jõuda Briti valitsusega teineteisemõistmiseni on endiselt murdumatu,» lausus ta.

Suurbritannia lahkub EList tuleva aasta 29. märtsil.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles