Venemeelsed kräkkerid ründasid Läti rate.ee-d (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Populaarne Läti sotsiaalmeediaportaal draugiem.lv langes täna toimuvate parlamendivalimiste ajal venemeelsete kräkkerite rünnaku alla. 

Portaali avades oli näha pilti Vene lipust Kremli-meelse tekstiga ning slaidiprogrammi, mille taustaks mängis Venemaa hümn, teatas Postimehe partner Lätis TV NET.

Sotsiaalvõrgustiku draugiem.lv, mida tuntakse naaberriikides platvormina Frype.com, veebilehele ilmus venekeelne sõnum «Kamraadid lätlased, see puudutab teid. Venemaa piiridel pole lõppu».

Kaaperdatud võrgustik edastas ka Kremli-meelseid sõnumeid nagu «Venemaa lõpeb seal, kus ta tahab» ja «Venemaa saab suvalisel ajal valida, mis riikidega ta piirneb».

Võrgustik näitas ka pilte eraldusmärkideta Vene sõduritest Krimmi annekteerimas, Vene tanke Moskvas paraadil ning Vene presidenti Vladimir Putinit muigamas.

Juhtumit on asunud uurima Läti küberturbeamet cert.lv.

Portaali esindaja Janis Palkavneiks ütles TV NETile, et suhtluskeskkond on praegu suletud ning esmalt üritatakse välja selgitada, kui tõsine rünnak on. Vähemalt järgnevad paar tundi ei saa draugiem.lv-d kindlasti kasutada.

Täpselt ei ole praegu veel võimalik öelda, mis riigist küberrünnak lähtus.

Läti välisministri Edgars Rinkēvičsi sõnul võis oodata, et valimispäeva rünnatakse erinevaid internetilehekülgi.

Küll hoidus ta spekuleerimast, kes võis olla portaali draugiem.lv vastu korraldatud rünnaku taga ning mis võis olla selle eesmärk.

Rinkēvičs rõhutas, et riigiasutused on valmis tegelema võimaliku sekkumisega Läti valimiste käiku.

Draugiem.lv on kasutatav läti, vene ja inglise keeles ning Lätis populaarsuselt võrreldav Facebookiga.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles