Brasiilia tänaste presidendivalimiste soosik on sõjaväevalitsust ülistav populist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jair Bolsonaro toetaja poseerimas presidendikandidaadi pappkujuga kampaaniakogunemisel pealinnas Brasílias.
Jair Bolsonaro toetaja poseerimas presidendikandidaadi pappkujuga kampaaniakogunemisel pealinnas Brasílias. Foto: ADRIANO MACHADO / REUTERS / SCANPIX

Brasiilias täna toimuvate presidendivalimiste favoriit on Sotsiaalliberaalse Partei (PSL) kandidaat, maaväe erukapten ja parempopulist Jair Bolsonaro.

Ühtlasi toimuvad Brasiilias täna ka parlamendivalimised ja kohalikud valimised.

Valimistel hääletamine on Brasiilia elanikele kohustuslik ja kokku võib tänavu oma hääle anda umbes 147 miljonit inimest. Brasiilia demokraatias täidab president nii riigipea kui valitsusjuhi rolli.

Valimiste kampaaniaperiood sai ametlikult läbi neljapäeval, kuid mitmed kandidaadid esinesid veel pärast sedagi avaldustega sotsiaalmeedias.

Soosik Bolsonaro (63) tõmbab nende valijate hääli, kes on väsinud riiki aastakümneid juhtinud suurparteide korruptsioonist, riiki vaevavast ebavõrdsusest ja kuritegude arvu kasvust.

Bolsonaro tahab kuritegevust välja juurida agressiivselt. Ta on ülistanud Brasiiliat 1960.–1980. aastastel valitsenud sõjaväevalitsust ning lubab legaliseerida relvakandmisõiguse.

Meest pussitati ka ühel kampaaniaüritusel.

Uuringufirma Datafolha küsitluse järgi toetab Bolsonarot umbes 35 protsenti valijatest.

Tema põhirivaal on Töölispartei kandidaat Fernando Haddad, kes asus võistlustulle lõpusirgel.

Haddad sai erakonna kandidaadiks siis, kui kohus otsustas, et riigi üks populaarsemaid poliitikuid, ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva ei saa ise kandideerida ja peab minema korruptsiooni ja rahapesu eest vangi. Töölispartei on tulnud võitjaks neljadel järjestikel presidendivalimistel.

Teda toetab umbes 22 protsenti valijatest, selgus Datafolha uuringust.

Küsitlused näitavad, et Haddad ilmselt jõuab koos Bolsonaroga valimiste teise vooru, mis toimub 28. oktoobril. Mõned analüütikud prognoosivad ka Bolsonaro võitu esimeses voorus.

Eile toimusid Brasiilia suurimas linnas São Paulos Jair Bolsonaro vastased meeleavaldused, kus protestijad kandsid plakateid sotsiaalmeediast alguse saanud hüüdlausega «Mitte tema».
Eile toimusid Brasiilia suurimas linnas São Paulos Jair Bolsonaro vastased meeleavaldused, kus protestijad kandsid plakateid sotsiaalmeediast alguse saanud hüüdlausega «Mitte tema». Foto: Nelson Almeida / AFP / Scanpix

Eile toimusid Brasiilia suurimas linnas São Paulos Bolsonaro-vastased meeleavaldused.

Kokku osaleb presidendivalimistel 13 kandidaati.

Praegune president Michel Temer, kes sai riigipeaks Dilma Rousseffi tagandamise järel, ei kandideeri uuesti riigipeaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles