Antisemitismis süüdistatav Saksa partei lõi juudiorganisatsiooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaal kogunes AfD juudiorganisatsiooni vastu meelt avaldama üle kahesaja inimese.
Saksamaal kogunes AfD juudiorganisatsiooni vastu meelt avaldama üle kahesaja inimese. Foto: FRANK RUMPENHORST / AFP / Scanpix

Saksamaa parempopulistlik ja juudivaenulikuks peetav partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) lõi enda sees väikese juute koondava grupeeringu.

Pühapäeval moodustasid AfD 19 juudist liiget grupeeringu Juudid AfD-s (JAfD), mille eesistujaks valiti Vera Kosova. Viimase sõnul hoiab AfD end eemale rassismist ja antisemitismist. 

Mitmed juudiorganisatsioonid Saksamaal mõistsid AfD otsuse hukka ja nimetasid seda üksnes reklaamitrikiks. 

Juutide õpilasorganisatsiooni JSUD korraldatud meeleavaldusele kogunes pühapäeval 250 inimest, kelle sõnul pole mingit võimalust pidada parteid AfD juudisõbralikuks. 

«AfD on erakond, milles paikneb juudiviha ja holokausti eitamine. AfD on antidemokraatlik, inimlikkuse suhtes põlglik ja suures osas paremradikaalne,» ütlesid 17 juudiorganisatsiooni ja lisasid, et AfD ei esinda mitte mingil juhul juutide huve.

Angela Merkeli parteikaaslane ja parlamendiliige Stephan Harbarth nimetas AfD juudiorganisatsiooni loomist teeskluseks. 

«AfD vähendab jutus pidevalt natsiperioodi vägivallakuritegude ulatust,» ütles Harbarth. «Igaüks, kes nimetab holokausti linnukakaks Saksamaa ajaloos ei võitle antisemitismiga, vaid mõnitab selle ohvreid ja ei ole kindlasti juutide poolel.» 

Harbarth viitas seejuures AfD kaasjuhi Alexander Gaulandi väitele, mille kohaselt oli Hitleri valitsusaeg üksnes linnukaka Saksamaa tuhandeaastases edukas ajaloos.

Tegemist on teise väikese rakukesega AfD sees. 2013. aastal lõi AfD grupeeringu kristlased AfD-s (ChrAfD), mis mõistab hukka kristlaste tagakiusamise Lähis-Ida moslemienamusega riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles