Zatlers soovis lätlastele muutusteks ühtsust

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers
Läti president Valdis Zatlers Foto: SCANPIX

Läti president Valdis Zatlers rõhutas oma uusaastakõnes, et praegu on just õige aeg poliitikutel, ettevõtjatel ja kogu rahval aru saada vajadusest liikuda samas suunas, olla ühtsed ja teha rasket tööd.


Zatlersi sõnul peavad ministrid tegutsema nii, et avalikkusel ei oleks põhjust kahelda nende kompetentsis ja töös. President märkis, et lõppenud aasta oli üleilmse majanduslanguse alguseks ning kujunenud olukord Lätis tingib vajadust ühise mõistmise ja tegevuse järele, vahendas LETA.

«Advendikokkulepe oli vaid esimene samm ja vaja on tegutseda edasi. Me peame pakkuma suuremat poliitilist tuge majanduse stabiliseerimise plaanile ja poliitilisele konsolideerumisele rahvuslike eesmärkide nimel,» rõhutas riigipea.

«Muutuma ei pea mitte ainult riigi majandus, vaid ka poliitilise vastutuse tase peab tõusma, samuti poliitikute asjatundlikkus ja töö tõhusus.»

Zatlers väljendas arvamust, et praegu on saabunud aeg uute inimeste tulemiseks poliitikasse. Läti vajab tema sõnul uusi ideid, kõrget poliitilise kultuuri taset ja tugevat konkurentsi ka poliitikasektoris.

«Meil on intelligentne ja julge noor põlvkond - ettevõtjad, õpetajad, insenerid ja majandusteadlased,» viitas president, kelle hinnangul peaksid just nemad aktiivsemalt poliitikas osalema.

«Läti on meie maa ja selle tulevik on meie kätes!» rõhutas riigipea. «2009 saab olema suurte muutuste aasta. Me näeme radikaalseid muutusi riigiadministratsioonis ja majanduses, kuid on ka asju, mis kunagi ei muutu. Läti on ja jääb iseseisvaks riigiks, kus valitsev sõnavabadus ja demokraatia.»

President seadis poliitikutele alanud aastal täitmiseks ka rea eesmärke ja ülesandeid, mainides neist esimesena sotsiaalse stabiilsuse tagamist. «Riik toetab neid, kes vajavad seda enim - pensionäre, madala sissetulekuga inimesi ja töötuid,» lubas ta.

«Teiseks, riik peab edendama Läti majanduse arengut, peab aitama ettevõtjatel saada laene, toetamaks tootmist ja eksporti. Seim peab tegema kõik, mis suudab, tagamaks ranget järelevalvet selle üle, kuidas eraldatud raha kulutatakse.»

Kolmandaks rõhutas president, et tööd tuleb jätkata demokraatia põhimõtete tugevdamisel ning muu hulgas algatada arutelu valimissüsteemi parandamiseks, et iga valija saaks hääle andmisel olla kindel oma huvide kaitsmises.

Sotsiaalse stabiilsuse, ettevõtjate toetamise ja demokraatia tugevdamise kõrval nimetas ta veel üheks oluliseks prioriteediks ka haridust. Lõpetuseks kutsus praegune riigipea lätlasi taas üles ühtsusele, tsiteerides esimese presidendi Jānis Čakste sõnu:

«Läti riik sündis läti rahva üksmeelest. Üksmeel tegi läti rahva tugevaks ja need inimesed saavad igavesti jõukaks, kui üksmeelt hoitakse,» toonitas Zatlers, soovides kõigile lätlastele uueks aastaks palju armastust ja südamesoojust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles