Bellingcati andmetel on ka teine Skripali mürgitajatest GRU töötaja (13)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Närvimürgirünnaku eest Suurbritannias süüdistuse saanud Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov mängisid Vene propagandatelevisioonis lollikesi.
Närvimürgirünnaku eest Suurbritannias süüdistuse saanud Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov mängisid Vene propagandatelevisioonis lollikesi. Foto: TASS/Scanpix

Briti uuriva ajakirjanduse ühendus Bellingcat teatas eile, et ka teine endise topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega seotud isikutest on Venemaa luureteenistuse GRU töötaja.

«Me oleme tuvastanud, et Aleksander Petrovi nime all esinenud isik on tegelikult doktor Aleksander Jevgenjevitš Miškin. Miškin on väljaõppe saanud sõjaväearst ja GRU töötaja,» kinnitas Bellingcat oma internetiküljel avaldatud raportis.

Eile avaldatud infot põhjal on Miškin sündinud 13. juulil 1979. aastal Arhangelski oblastis. 

Bellingcat ja ühendus Insider Russia teatasid septembri lõpus, et üks Skripali ja tema tütre mürgitamisega seotud isikutest on Venemaa luureteenistuse GRU ohvitser. Allikate kohaselt on Ruslan Boširovina esinenud mees tegelikkuses polkovnik Anatoli Tšepiga, kes töötab luureteenistuses ja on pälvinud 2014. aastal Venemaa kõrgeima aunimetuse - Vene Föderatsiooni kangelane.

Suurbritannia süüdistab Petrovi ja Boširovit katses tappa endine Vene topeltagent Sergei Skripal ja tema tütar närvimürgiga Novitšok.

Pärast tagaotsimisfotode avalikustamist on mõlemad mehed üles astunud Venemaa televisioonis ja väitnud, et nad on tavalised turistid, kes Salisbury külastasid. Boširov eitas GRU heaks töötamist.

Venemaa president Vladimir Putin. Владимир Путин.
Venemaa president Vladimir Putin. Владимир Путин. Foto: Sergei Bobylev / Sergei Bobylev/TASS / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ütles eelmisel nädalal, et skandaal Skripalide ümber on kunstlikult üles puhutud.

«Näen, et mõningad teie ametivennad suruvad peale teooriat, et hr Skripal on vaat et mingi inimõiguslane. Ta on pelk luuraja. Kodumaa reetja. On selline mõiste nagu kodumaa reetja. Vaat tema on üks neist,» märkis president.

«Kujutage ette: äkitselt ilmub teil inimene, kes reedab terve riigi. Kuidas te temasse suhtute? Ükskõik milline siin istuja ükskõik millisest riigist? Ta on lihtsalt lurjus ja kõik,» rõhutas Putin.

Sergei Skripali ja tema tütart Juliat mürgitati 4. märtsil Suurbritannias Salisburys närvimürgiga Novitšok. Suurbritannia süüdistas juhtumis Venemaad, Moskva eitab seotust.

Sergei Skripal töötas kuni erruminekuni 1999. aastal Vene sõjaväeluureteenistuse (GRU) heaks. Seejärel töötas ta 2003. aastani Vene välisministeeriumis ja suundus sealt ärisse.

Skripal mõisteti Venemaal 2006. aastal Suurbritannia heaks luuramises 13 aastaks vangi, kuid vabastati USA-Vene spioonivahetuse käigus 2010. aastal. Seejärel sai ta Suurbritannias varjupaiga ja tal on Salisburys elukoht.

Skripal tunnistas 2004. aastal pärast vahistamist Moskvas, et Briti eriteenistused värbasid ta 1995. aastal ja ta jagas neile informatsiooni Venemaa agentide kohta Euroopas, teenides oma teenuste eest üle 100 000 dollari.

2004. aastal kui Vene võimud Skripali vahistasid, kirjutas Vene meedia FSB-d tsiteerides, et tema tegevusest sündinud kahju võib võrrelda GRU polkovniku Oleg Penkovski tekitatud kahjuga. Penkovski luuras USA ja Suurbritannia kasuks ning hukati Nõukogude Liidus 1963. aastal.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles