Video: Ukraina uurib laskemoonalao plahvatusega seoses võimalikku sabotaaži (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina põhjaosas asuvas laskemoonalaos kärgatasid plahvatused.
Ukraina põhjaosas asuvas laskemoonalaos kärgatasid plahvatused. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Ukraina põhjaosas asuvas laskemoonalaos kärgatasid täna varahommikul võimsad plahvatused, kindralstaabi sõnul põleb plahvatuse tagajärjel viis moonaladu. Pole välistatud, et tegu oli sabotaažiga. 

Esimesed plahvatused toimusid umbes kell 3.30 kaitseministeeriumi kuuendas relvalaos. See asub Kiievist 170 kilomeetri kaugusel Tšernigivi linna lähedal ja laiub 700 hektaril, teatas päästeamet.

Kindralstaabi aseülema kindralmajor Radion Timošenko sõnul hoitakse nimetatud laos peamiselt tulirelvi ja laskemoona osasid, seal ei ole suurekaliibrilisi suurtükisüsteeme ega raketikomplekse. Tema hinnangul võis tegu olla sabotaažiga. 

Ukraina väljaanne Unian teatas täna, et kahtlused sabotaaži osas võivad tõeks osutuda, sest tegu oli strateegilise laskemoonalaoga, kus hoiti relvastust, mida ei toodeta Ukrainas. Plahvatasid 122mm haubitsate mürsud ning mitmelasulise raketiheitja Grad raketid. Võimalikku sabotaaži uurib Ukraina Julgeolekuteenistus (SBU)

Päästeteenistuse andmetel hoiti laos ligikaudu 88 000 tonni laskemoona, aga Timošenko lükkas väite ümber ja ütles, et laskemoona hulk on väiksem.

«Kui teid huvitab üldtonnaaž, siis on see salastatud teave, kuid korrespondendid panid oma hinnangutes pooleteise-kahe korraga mööda,» ütles kindral.

Võimud sulgesid relvalaost 30 kilomeetri raadiuses õhuruumi ning piirkondliku raud- ja maanteeliikluse. Lisaks evakueeriti lao lähistelt umbes 12 000 inimest ja õnnetuste vältimiseks lülitati välja elektri- ja gaasiühendus.

Kohalike elanike evakueerimine piirkonnast.
Kohalike elanike evakueerimine piirkonnast. Foto: HANDOUT / REUTERS

Esialgu teateid ohvritest pole.

Ukraina president Petro Porošenko lubas anda kohalikele elanikele vajalikku abi. Peaminister Volodõmõr Groisman sõitis sündmuspaika ja suhtleb päästeametnikega.

Timošenko sõnul on plahvatused praeguseks vaibumas, aga piirkond on mattunud suitsu sisse, mis takistab droonivaatlust.

«Seepärast vaadeldakse otseselt kohapeal. Sinna saadeti tuletõrjetank ja vastav meeskond, mis näeb vahetult koha peal, mida tegema peab, millised on põhjused ja mida peab kustutamiseks edasi tegema,» ütles kindral.

Viimase kolme aasta jooksul on Ukraina relvaladudes puhkenud kuus suuremat tulekahju.

Eelmise aasta märtsis läks põlema relvaladu Ida-Ukrainas Balaklija linnas. Tulekahjus ja plahvatustes sai surma üks ja viga viis inimest.

Ukraina ütles tollal, et vahejuhtum oli sabotaaž.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles