USA suursaadik ÜRO juures lahkus ootamatult ametist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump (vasakul) ja Nikki Haley.
Donald Trump (vasakul) ja Nikki Haley. Foto: Evan Vucci / AP / Scanpix

USA president Donald Trump võttis vastu ÜRO juures töötanud USA suursaadiku Nikky Haley tagasiastumisavalduse, teatas USA meedia.

Ajakirjanduse teatel tuli endise Lõuna-Carolina kuberneri tagasiastumine Trumpi administratsiooni jaoks suure üllatusena. Trump kohtus Haleyga täna hommikul ovaalkabinetis.

Trump ütles Haley tagasiastumist kommenteerides, et naine tegi fantastilist tööd ning paneb ameti maha aasta lõpus. «Ta ütles vist kuus kuud tagasi, et tahab pisut aega maha võtta,» ütles Trump ajakirjanikele Haley sõnu vahendades.

Haley ise jäi tagasiastumise põhjustest rääkides kidakeelseks, öeldes vaid, et tähtis on aru saada, millal on aeg kõrvale astuda. Ta kinnitas, et ei kavatse 2020. aastal Trumpi vastu presidendiks kandideerida, ehkki temas nähakse üht vabariiklaste mõõdukamat alternatiivi.

Lõuna-Carolina kubernerina töötanud Haley võttis ÜRO suursaadiku koha vastu kasinate välispoliitikakogemustega, kuid temast sai Trumpi sageli ebapopulaarsete sammude kindlameelne ja veendunud vahendaja.

Haley viis ellu sõjakat Iraani-poliitikat, õigustas USA välisabi kärpimist ja juhtis aasta algul Ühendriikide lahkumist ÜRO inimõigusnõukogust, mis olevat USA ja Iisraeli suhtes erapoolik. Hiljuti astus Haley ÜRO Peaassamblee istungil kõrge diplomaadi kohta tavatu sammu ning liitus tänavaprotestijatega, nõudes Venezuela presidendi Nicolás Maduro tagasiastumist.

India immigrandi tütres Haleys on juba mõnda aega nähtud Vabariikliku Partei tõusvat tähte, kes aitaks laiendada erakonna kandepinda naiste ja etniliste vähemustega.

Haley teenis USA saadikuna ÜRO juures alates eelmise aasta jaanuarist. Viimase kuu aja jooksul oli ta ametis ka ÜRO Julgeolekunõukogu ajutise presidendina. 

Haley suhe Valge Majaga pole olnud sugugi mitte ideaalne. Näiteks hoiatas ta selle eest, et Trumpi retoorika võib sõja valla päästa. Aprillis läksid suhted teravaks, sest Valge Maja hinnangul avalikustas ta uued Venemaa vastu mõeldud sanktsioonid liiga vara. 

Trumpi valimiskampaania ajal tegutses vabariiklasest Haley Lõuna-Carolina kubernerina ning oli praeguse presidendi vastu väga kriitiline. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles