NATO saadab Venemaale hoiatava sõnumi (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ja Rumeenia tankid Rumeenias toimunud õppusel.
USA ja Rumeenia tankid Rumeenias toimunud õppusel. Foto: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Scanpix

NATO korraldab novembris suurima külma sõja järgse õppuse, koondades esimese lumega Põhja-Norrasse 50 000 sõjaväelast, et demonstreerida Venemaale alliansi valmidust mis tahes rünnak tagasi lüüa.

Ametlikult matkitakse õppustel Trident Juncture tegutsemist väljamõeldud riigi rünnaku korral, kuid selleks viiakse hiiglaslik väekontingent ühte Venemaa naaberriikidest vaevalt mõni kuu pärast Vene sõjamänge Vostok.

NATO väejuhatuse ülem, USA mereväeadmiral James Foggo ütles, et õppused peavad näitama NATO suutlikkust kaitsta end iga vaenlase vastu. «Mitte ühe konkreetse riigi, vaid igaühe vastu.»

Foggo märkis, et Norral on Venemaaga piir, ning alliansi väekontingent, mida toetab 150 õhumasinat, 60 laeva ja 10 000 sõidukit, demonstreerib võimet end liitlase kaitseks kiiresti mobiliseerida.

«Õppuste põhiosa on Vene piirist 1000 kilomeetri kaugusel,» ütles Norra kindral Rune Jakobsen, kes juhib õppuste peastaapi. «Venelastel ei tohiks olla põhjust hirmu tunda ega näha selles muud kui kaitseõppust.» Manöövritele on kutsutud kaks Vene ja kaks Valgevene sõjalist vaatlejat.

Tegemist on suurima NATO sõjaväelaste ja sõjatehnika liikumisega alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest 1991. aastal, kuigi mahult väiksem, kui Venemaa ja Hiina korraldatud õppus Vostok-18 tänavu septembris.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles