London ja Dublin ootavad Brexiti kõneluste kestmist novembrini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexit
Brexit Foto: SCANPIX

Briti ja Iiri ministrid ütlesid teisipäeval, et järgmise nädala Euroopa Liidu tippkohtumisel ei ole oodata läbimurret Suurbritannia lahkumiskõnelustel ja andsid mõista, et läbirääkimised kestavad novembrini.

EL-i liidrid kogunevad 17.-18. oktoobril Brüsselisse korralisele tippkohtumisele, mida Brüssel on nimetanud «tõehetkeks»  Brexiti kõnelustel.

Briti Brexiti minister ja pealäbirääkija Dominic Raab ütles teisipäeval alamkojas, et oktoobrikuine Euroopa ülemkogu «kujuneb tähtsaks verstapostiks, kus me näitame edasiminekut».

Lahkumisleppeni jõudmise kohta ütles Raab aga, et «oleme öelnud alati selgelt välja, et me püüame jõuda selleni oktoobri tippkohtumiseks, kuid see võib libiseda novembrisse». «Oleme selles endiselt sama selged,» lausus ta.

Kõneluste kitsaskohaks on maapiir Suurbritannia koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ja EL-i kuuluva Iirimaa vahel pärast Suurbritannia EL-ist lahkumist. Ei London ega Brüssel soovi piirikontrolli Põhja-Iiri ja Iirimaa vahel.

Briti Brexiti minister ei öelnud, millal London kavatseb avaldada uuendatud kava selle kohta, kuidas vältida Brexiti järel Iirimaa ja Põhja-Iiri vahel tollipiiri teket.

Iiri valitsus avalikustas teisipäeval Dublinis 1,5 miljardi euro suuruse «fondi mustadeks päevadeks», mis läheks puhvrina käiku juhul, kui Brexit toob kaasa suure majandusliku šoki.

Välisminister Simon Coveney ütles, et läbirääkimised Iiri küsimuse lahendamiseks «on sel nädalal hoogustunud», kuid prognoosis, et kokkuleppele jõudmiseks kulub ilmselt terve oktoober ja osa novembrist.

EL-i liidrid on pakkunud Suurbritanniale erakorralist tippkohtumist novembris, aga vaid juhul, kui lahkumiskõnelustel tehakse enne seda edusamme.

Coveney pakkus ka, et Briti valitsus ei avalikusta oma kava Iiri piiri kohta, vaid püüab saavutada kokkulepet EL-iga suletud uste taga.

London on seisukohal, et piirikontrolli taastamise vältimiseks oleks vaja uut kaubanduslepet Brüsseliga, kuid aktsepteerib vajadust tagavaralahenduse järele seniks, kuni pooled Brexiti järel kaubanduslepingu sõlmivad.

EL-i liidrid on pakkunud välja Põhja-Iirimaa jätmise bloki ühisturule ja tolliliitu ka pärast Brexitit või tollipiiri nihutamise Iiri saare ja Suurbritannia vahele. London on mõlemad variandid vastuvõetamatuna tagasi lükanud.

Suurbritannia lahkub EL-ist 29. märtsil, kuid lahkumisleppe sünni korral tuleb anda liikmesriikide parlamentidele ja Euroopa Parlamendile piisavalt aega dokumendi eelnevaks ratifitseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles