Sturgeon kutsus Šoti Rahvaparteid iseseisvuse osas kannatlikkusele

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti esimene minister Nicola Sturgeon teisipäeval Glasgows Šoti Rahvapartei (SNP) kongressil.
Šoti esimene minister Nicola Sturgeon teisipäeval Glasgows Šoti Rahvapartei (SNP) kongressil. Foto: PA/Scanpix

Šotimaa

Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon kutsus teisipäeval kannatlikkusele oma võimupartei liikmeid, kes tahavad Euroopa Liidust lahkumise tõttu võimalikult kiiresti piirkonda Ühendkuningriigist iseseisvaks kuulutada.

Šoti Rahvuspartei (SNP) liider on surve all korraldada teine referendum Ühendkuningriiki jäämise üle kahju tõttu, mida Brexit võib autonoomsele piirkonnale tekitada.

Ühendkuningriik tervikuna hääletas 2016. aastal EL-ist lahkumise poolt, kuid šotlastest valijad toetasid bloki liikmeks jäämist.

2014. aasta septembris toetasid Šoti valijad rahvahääletusel kindlalt Ühendkuningriigi koosseisu jäämist.

Suurbritannia lahkub 2019. aasta 29. märtsil, kuid praegu pole selge, kas lahkumisleppega või ilma.

Sturgeon usub, et majandusliit EL-iga aitab Šotimaal Brexiti järel seista vastu Suurbritannia lahkumise negatiivsele mõjule. Ta ütles SNP aastakonverentsil, et 2014. aasta referendumi tulemus tähendab, et Šotimaa peab enne uue hääletuse korraldamist olema Suurbritanniast lahkulöömiseks täielikult valmis.

"Meie ülesanne on võtta see kirg ja ühendada see pragmatismi, püsivuse ja kannatlikkusega, et veenda neid, keda pole seni veel õnnestunud veenda," lausus Sturgeon. "Kui meil õnnestub seda teha, siis uskuge mind - hoog iseseisvuse suunas muutub pidurdamatuks." 

Šoti põhiseaduslike suhete sekretär Mike Russell ütles, et teine referendum peaks aset leidma vaid juhul, kui Šotimaa on "ümber veendud, valmis ja otsusekindel võitma".

Sturgeon lubas avalikustada oma plaanid iseseisvushääletuse kohta siis, kui Brexiti tingimused saavad selgemaks.

Šoti esimene minister ütles ka, et on ebaõiglane näha Londonit ja Brüsselit arutamas Põhja-Iirimaale EL-i turule laiema ligipääsu andmise üle kõva piiri vältimiseks Iiri saarel. Šotimaal peaks tema sõnul olema sama õigus, iseäranis seetõttu, et London väitis 2014. aasta referendumi eel, et tugev Ühendkuningriik tähendab kõigile avatud ligipääsu EL-i turule.

"2014. aastal öeldi meile, et peame oma koha kaitsmiseks Euroopas iseseisvuse tagasi lükkama," sõnas Sturgeon. "Täna oleme silmitsi hoiatustega raviminappusest, maapinnale jäävatest lennukitest, ummikseisust sadamates ja investeeringute kadumisest."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles