Argentina esitas protesti Briti sõjaväeõppuse vastu Falklandi saartel

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allatulistatud Argentina sõjaväe transpordikopter Chinook 1982. aastal.
Allatulistatud Argentina sõjaväe transpordikopter Chinook 1982. aastal. Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/DAVID/Scanpix

Argentina

Argentina esitas Briti saatkonnale Buenos Aireses ametliku protesti Briti sõjaväeõppuse vastu Falklandi saartel, teatas välisministeerium teisipäeval.

Argentina ja Suurbritannia pidasid 1982. aastal Atlandi ookeani lõunaosas asuva saarestiku pärast maha sõja. Buenos Aires nõudleb hispaania keelt kõnelevas maailmas Malviini saartena tuntud saari endale.

Argentina välisministeerium teatas, et Buenos Aires on võtnud teadmiseks raketilaskmist hõlmava Briti sõjaväeõppuse korraldamise Falklandi saartel 15.-29. oktoobrini.

"Argentina lükkab tagasi õppuse korraldamise Argentina territooriumil, mis on Ühendkuningriigi ebaseadusliku okupatsiooni all," seisis avalduses.

ÜRO ja teised rahvusvahelised organisatsioonid on kutsunud kaht riiki jätkama läbirääkimisi "rahumeelse ja lõpliku lahenduse leidmiseks suveräänsusvaidlusele", lisas ministeerium.

Argentina esitas samalaadse protesti kaks aastat tagasi ja Suurbritannia vastas toona, et õppus oli rutiinne.

Falklandi sõda algas 1982. aasta 2. aprillil, kui Argentina väed hõivasid diktaator Leopoldo Galtieri käsul saarestiku. London saatis saari tagasi vallutama Briti ekspeditsioonijõud. Relvakonfliktis hukkus kokku 649 Argentina sõdurit, 255 Briti sõdurit ja kolm tsiviilelanikku ning see lõppes brittide võiduga.

Suurbritannia keeldub 1833. aastast selle valduses olevate saarte staatuse üle läbirääkimisi pidamast, mida nõuab Argentina, väites, et ligi 3000 saareelanikku hääletasid 2013. aasta referendumil Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles