Trump kahtleb ÜRO kliimasoojenemise raportis (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söeelektrijaam USA eluhoone taga.
Söeelektrijaam USA eluhoone taga. Foto: John Raby / AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi sõnul ei ole ta veel lugenud ÜRO ekspertkogu kliimaraportit, milles hoiatatakse globaalsest soojenemisest tingitud kaose eest, lisades, et suhtub sellesse skeptiliselt.

Esmaspäeval avaldatud aruandes hoiatatakse, et aeg katastroofi vältimiseks hakkab otsa saama ning muutusteks on vaja seninägematuid meetmeid. Valitsustevaheline Kliimamuutuste Nõukogu (IPCC) nimetas oma prognoosi väga tõenäoliseks.

Trump lausus Valges Majas, et ei ole seda veel lugenud.

«See anti mulle ja ma tahan vaadata, kes selle kirjutasid, millised rühmad selle kirjutasid, sest ma võin esitada teile raporteid, mis on imepärased ja raporteid, mis kuigi head ei ole,» ütles ta ajakirjanikele. «Kuid ma kavatsen seda lugeda, absoluutselt.»

Tegemist oli Trumpi esimese reaktsiooniga raportile, mille kohaselt Maa pind on soojenenud ühe kraadi võrra Celsiuse järgi ning liigub praeguse olukorra jätkudes uskumatu kolme- kuni neljakraadise tõusu suunas.

Trumpi administratsioon on kodumaal lammutanud emissiooni kärpimise poliitika ja tõotanud hüljata Pariisi leppe, mille eesmärk on püüda vähendada kasvuhoonegaaside õhkupaiskamist kogu maailmas. Kuid vastupidi paljude ootustele ei takistanud Washington raporti sündi.

Mitu Trumpi Vabariikliku Partei liiget on on nimetanud end kliimamuutuste skeptikuks, seades kahtluse alla, kas teadlaste ülekaalukas konsensus temperatuuritõusu inimtekkelistest põhjustest on täpne.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles