Saksa paremäärmuslased kustuvad õpilasi kaebama neid kritiseerivate õpetajate peale (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klassiruum Saksamaal.
Klassiruum Saksamaal. Foto: Caro / Seeberg / Scanpix

Saksamaa paremäärmuslik erakond Alternatiiv Saksamaale (AfD) on tulnud välja plaaniga luua kogu riigis veebikeskkonnad, kus koolilapsed saaks kaevata õpetajate peale, kes avaldavad partei vastu suunatud seisukohti.

AfD Hamburgi haru asutas septembris veebiportaali nimega Neutraalsed koolid, kus õpilased saavad anonüümselt esitada kaebusi koolitöötajate vastu, kes nende arvates rikuvad poliitilise erapooletuse põhimõtteid ja kritiseerivad AfDd.

Kohaliku meedia andmeil soovib partei sarnase keskkonna luua veel üheksal liidumaal, nende seas Baierimaal, Brandenburgis, Baden-Württemberg ja Saksimaal.

Nii õpetajate esindusorganisatsioonid kui teistesse parteidesse kuuluvad poliitikud on väljendanud plaani osas vastuseisu.

«Nad korraldavad avalikku ülesandmist – need on kõik sammud totalitarismi poole,» ütles Baden-Württembergi liidumaa peaminister Winfried Kretschmann.

Tüüringi liidumaa haridusministri Helmut Holteri hinnangul meenutab toimuv Saksa ajaloo kõige süngemaid peatükke. «Kõik häirekellad peaks hakkama tööle,» lisas ta.

Ühtlasi kustus Holter õpetajaid jätkama arutelusid, sest see on demokraatliku ühiskonna alustala.

Riigi kaks suurimata õpetajate ametiühingut Saksa Hariduse Liit ja Saksamaa Õpetajate Ühendus on samuti kavast häiritud.

 «On ootuspärane, et partei, kes tahab teisitimõtlejaid põlu alla seada, loob nüüd keskkondi, kus anda üles inimesi, kellel on teistsugused arvamused,» rääkis Funke ajakirjanduskontsernile Saksa Hariduse Liidu juhatuse liige Ilka Hoffmann. «Õpetajad peaks seda kartma. See on hirmutav areng.»

Saksamaa Õpetajate Ühenduse president Heinz-Peter Meidinger nimetas AfD plaani katseks lapsi ja noorukeid ära kasutada ning pealekaebamist õhutada.

AfD fraktsiooni juhtliige Bernd Baumann rõhutas aga, et veebikeskkond pole kuidagi seotud pealekaebamisega. Tema sõnul on partei kogunud tõendeid, et õpetajad on tihti sunnitud arutama koolis oma nägemust erakonnast, maalides selle käigus AfDst pildi kui radikaalsest, ebainimlikust ja külmast rühmitusest.

AfD esikandidaat peatsetel Baieri liidumaa valimistel Katrin Ebner-Steiner toetab algatust, kuna tema hinnangul aitab see levitada informatsiooni erapooletusnõuete kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles