Trumpi sõnul rääkis ta Saudi Araabia võimudega kadunud ajakirjaniku teemal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader valvekaamerasalvestisest, kus kaubik lahkub konsulaadihoonest.
Kaader valvekaamerasalvestisest, kus kaubik lahkub konsulaadihoonest. Foto: - / AFP

USA president Donald Trump ütles kolmapäeval, et ta rääkis Saudi Araabia võimudega "kõrgeimal tasemel", nõudes vastuseid selle kohta, mis juhtus kadunuks jäänud ajakirjaniku Jamal Khashoggiga.

Trump ütles Valges Majas ajakirjanikele, et ta on rääkinud Saudi juhtkonnaga rohkem kui kord sestpeale, kui ajalehele Washington Post kaastööd teinud Khashoggi jäi 2. oktoobril kadunuks pärast sisenemist Saudi Araabia konsulaati Istanbulis.

"Me nõuame kõike. Me tahame näha, mis seal toimub," sõnas ta.

Türgi võimud kardavad, et Khashoggi võidi konsulaadis tappa. Ta oli sageli kritiseerinud kroonprints Mohammed bin Salmanit.

"See on väga tõsine olukord. Usun, et see saab siiski lahendatud. Me ei saa lubada, et selliseid asju juhtub ajakirjanikega või üldse kellegagi," sõnas Trump.

Saudid on süüdistusi tõrjunud, kuid pole ka esitanud tõendeid Khashoggi konsulaadist lahkumise kohta.

Türgi meedias avaldati kolmapäeval pildid, millel väidetavalt on näha, kuidas 15-liikmeline "mõrvarühm" läheb Saudi Araabia ajakirjanikku Jamal Khashoggi tapma ja musta kaubikut, mis hiljem sõidab Saudi Araabia Istanbuli konsulaadist, kus ajakirjanik kadunuks jäi, konsuli kodu juurde.

Riiklikus telekanalis TRT näidatud videol on eralennukiga saabuvad ja seejärel hotellist lahkuvad saudid. On näha, kuidas Khashoggi konsulaati siseneb. Tund ja 54 minutit hiljem näidatakse diplomaatilise teenistuse numbrimärgiga musta Mercedes Vitot, mis meenutab ajakirjaniku sisenemise ajal konsulaadi juures seisnud autot, sõitmas umbes 2 kilomeetri kaugusel asuva konsuli kodu juurde ja selle garaaži sisenemas.

Kogu salvestus näib pärinevat valvekaameratest, mis on paigaldatud Saudi konsulaadi ja teiste diplomaatiliste esinduste lähedusse. Ühtki salvestust Khashoggi konsulaadist lahkumise kohta seni päevavalgele ei ole tulnud.

Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile lähedane ajaleht Sabah avaldas fotod, mis väidetavalt on tehtud "mõrvarühmast" passikontrollis. Lehe andmetel registreerisid nad end 2. oktoobril kahte Istanbuli hotelli ja lahkusid neist samal päeval.

Ajaleht Washington Post avaldas kolmapäeval Khashoggi pruudi Hatice Cengizi kirjutise, milles naine jutustab, kuidas ajakirjanik külastas konsulaati juba 28. septembril, kuigi näis pelgavat ohtu. Ta kutsuti 2. oktoobriks tagasi ja lubati abiellumiseks vajalikke dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles