Hiina muudab moslemite ümberõppelaagrid seaduslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India moslemid avaldasid meelt uiguuride tagakiusamise vastu Hiinas.
India moslemid avaldasid meelt uiguuride tagakiusamise vastu Hiinas. Foto: Rajanish Kakade / AP / Scanpix

Hiina Xinjiangi autonoomne piirkond teatas seadusemuudatusest, millega muudetakse moslemivähemuse interneerimislaagrid legaalseks. 

Käesoleval hetkel on Hiinas vangistatud ligikaudu miljon uiguuri ja teisi islamiusulisi, keda sunnitakse õppima hiina keelt, kuulama poliitloenguid ja laulma Hiina kommunistlikku parteid ülistavaid laule. Endiste kinnipeetute sõnul sunniti neid islamiusku eitma ja vanduma lojaalsust Hiina kommunistlikule parteile. 

Eile teatasid Xinjiangi piirkonna ametivõimud, et usulise äärmuslusega võitlevate niinimetatud haridus- ja koolituskeskuste kasutamine muudetakse seaduslikuks.

Seadusemuudatusega sätestatakse, et kohalikud omavalitsused võivad asutada haridus- ja koolituskeskusi eesmärgiga muuta äärmuslusest mõjutatud inimesi. Lisaks kutsehariduse pakkumisele ja hiina keele õpetamisele juhendab seadus keskusi pakkuma ideoloogilist haridust, psühholoogilist rehabilitatsiooni ja käitumisharjumuste parandamist. Lisaks keelab seaduse uus klausel meedia tarbimisest hoidumise.

Pakistani ärimees Mirza Imran Baig näitas Pakistani Pekingis asuva saatkonna ees pilti endast ja oma uiguurist abikaasast Malika Mamitist. Mehe sõnul on tema abikaasa vangistatud ja neil ei lubata kokku saada ning Hiinast lahkuda.
Pakistani ärimees Mirza Imran Baig näitas Pakistani Pekingis asuva saatkonna ees pilti endast ja oma uiguurist abikaasast Malika Mamitist. Mehe sõnul on tema abikaasa vangistatud ja neil ei lubata kokku saada ning Hiinast lahkuda. Foto: Andy Wong / AP / Scanpix

Kuigi valitsuse sõnul on niinimetatud koolitusele saadetud äärmuslased, kellel on side terrorirühmitustega, ei ole suudetud seda väidet tõestada. USA väljaande New York Times sõnul võib laagrisse sattuda üksnes burka või habeme kandmise või koraani omamise tõttu.

«See on uus ümberharimise vorm, mis on pretsedenditu ja millel puudub seaduslik alus. Ma näen, et nad üritavad luua sellele poliitikale seaduslikku alust,» ütles Melbourni La Trobe ülikooli Hiina uuringute teadur James Leibold.

Viimase kuu aja jooksul on Lääne-Hiinas Xinjiangi provintsis toimuvale tähelepanu juhtinud ÜRO rassilise diskrimineerimise kõrvaldamise komitee, inimõigusorganisatsioon Amnesty International, Ameerika Ühendriigid, Kanada ja Euroopa Liit.

Uiguurid on turgi keelt keelt rääkiv valdavalt islamiusku rahvas. Nad kuuluvad Hiina 55 ametlikult tunnustatud rahvuse hulka ja maailma suurim uiguurikogukond – eri andmeil 11–15 miljonit inimest – elabki Hiinas. Üle 200 000 uiguuri koduks on Kasahstan, selle rahva suured kogukonnad on ka Usbekistanis, Kõrgõzstanis, Türgis ja Saudi Araabias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles