Sojuzi meeskonnaliikmed tegid eduka hädamaandumise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosmoselaev Sojuz startis täna Bajkongõri kosmodroomilt.
Kosmoselaev Sojuz startis täna Bajkongõri kosmodroomilt. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS / Scanpix

Täna ennelõunal Kasahstani Bajkongõri kosmodroomilt Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) poole startinud Vene kosmoselaeva Sojuz tabas mootoriprobleem ja see tegi pärastlõunal eduka hädamaandumise.

Sojuzi kaheliikmeline meeskond sooritas Kasahstanis edukalt hädamaandumise ja kosmonaudid on täie tervise juures. 

Sojuz MS-10 pardal on oma esimesel missioonil USA kosmoseagentuuri (NASA) astronaut Nick Hague ja Vene astronaut Aleksei Ovtšinin, kelle jaoks on see teine missioon.

Vene kosmonaut Aleksei Ovtšinin (vasakul) ja NASA astronaut Nick Hague täna vahetult enne ISS-i poole startimist.
Vene kosmonaut Aleksei Ovtšinin (vasakul) ja NASA astronaut Nick Hague täna vahetult enne ISS-i poole startimist. Foto: Sergei Savostianov / Pool / Sputnik / Scanpix

Kosmodroomi allikas ütles Interfaxile, et lennu katkestas kanderaketi teise astme mootorite hädaolukorrast tingitud väljalülitamine.

NASA kinnitas Twitteris, et päästemeeskonnad olid kogu aja astronautidega kontaktis ja läksid neile maandumiskohta vastu. 

Meeskonna edukat hädamaandumist kinnitas ka Vene kosmoseagentuur Roskosmos. Astronautide ellujäämise üle rõõmustati ka Kremlis.

«Jumalale tänu, et kosmonaudid on elus,» lausus Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ajakirjanikele.

Astronaudid pidid lendama ISS-i pooleks aastaks ning naasma Maale 2019. aasta aprillis.

Astronaudid on olnud jalgpalliplatsi suuruses ISS-is katkematult 2000. aastast. Selle ehitamine maksis 100 miljardit dollarit ning jaam paikneb Maast umbes 400 kilomeetri kaugusel. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles