Põhja-Iirimaa unionistid ähvardavad kukutada May valitsuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brexiti-vastased meeleavaldused üleeile Londonis.
Brexiti-vastased meeleavaldused üleeile Londonis. Foto: Peter Nicholls / Reuters / Scanpix

Põhja-Iirimaa Demokraatlik Unionistide Partei (DUP) ähvardas lõpetada Briti peaministri Theresa May toetamise, kui valitsusjuht võtab vastu praegused Euroopa Liidu Brexiti-ettepanekud.

Ükskõik milline kontroll kaupadele Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa vahel, nagu Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier eile soovitas, oleks vastuvõetamatu, kirjutas DUPi pressiesindaja Sammy Wilson tabloidlehes Daily Telegraph.

Brüsseli nõudmiste täitmine kätkeks endas tagajärgi mitte ainult Brexiti seadusandlusele, millest 50 protsenti poleks ilma DUP toetuseta läbi läinud, vaid ka eelarvele, sotsiaalabireformile ja muudele siseriiklikele seadustele, kirjutas ta.

«Unionistliku parteina ei anna me oma toetust mitte ühelegi leppele, mis hõlmab selliseid majanduslikult ja põhiseaduslikult kahjustavaid kokkuleppeid,» lisas Wilson.

DUP tagab tooridele Briti parlamendis väikse enamuse ja kui partei 10 parlamendiliiget otsustavad May parteid mitte toetada, võib muutuda raskeks teatud otsuste läbisurumine parlamendis. Näiteks ähvardas DUP mitte toetada sel kuul hääletusele minevat eelarvekava. Kui parlament ei kinnita May valitsuse eelarvet, ähvardab valitsust umbusaldushääletus.

Euroopa Liidu ja Londoni kõneluste kitsaskohaks on maapiir Suurbritannia koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ja Iiri vabariigi vahel pärast Suurbritannia lahkumist ühendusest.

Selleks, et piir avatuks jääks, tuleb kehtestada teatud administratiivprotseduurid kaupadele, mis liiguvad Põhja-Iirimaalt ülejäänud Ühendkuningriiki, ütles Barnier eile.

Põhja-Iirimaa ei taha jääda Euroopa Liidu ahistavasse haardesse, sõnas Wilson, kes kardab, et Põhja-Iirimaa jääb igaveseks tolliliitu lõksu.

London on seisukohal, et piirikontrolli taastamise vältimiseks oleks vaja uut kaubanduslepet Brüsseliga, kuid aktsepteerib vajadust tagavaralahenduse järele seniks, kuni pooled Brexiti järel kaubanduslepingu sõlmivad.

Euroopa Liidu liidrid on pakkunud välja Põhja-Iirimaa jätmise bloki ühisturule ja tolliliitu ka pärast Brexitit või tollipiiri nihutamise Iiri saare ja Suurbritannia vahele. London on mõlemad variandid vastuvõetamatuna tagasi lükanud.

Suurbritannia lahkub ühendusest 29. märtsil, kuid lahkumisleppe sünni korral tuleb anda liikmesriikide parlamentidele ja Euroopa Parlamendile piisavalt aega dokumendi eelnevaks ratifitseerimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles