Vene õigeusu kirik mõistis Ukraina kirikule sõltumatuse andmise hukka (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene õigeusu kirik.
Vene õigeusu kirik. Foto: SCANPIX

Istanbulis asuva Konstantinoopoli oikumeenilise patriarhaadi otsus tunnustada Ukraina õigeusu kiriku sõltumatust on katastroof ja samm üle punase joone, teatas Vene õigeusu kirik neljapäeval.

«Täna langetas Konstantinoopoli patriarhaat katastroofilisi otsuseid, eelkõige iseenda ja üleilmse õigeusu kiriku asjus,» ütles Vene õigeusu kiriku patriarhi Kirilli pressiesindaja Aleksandr Volkov televisioonis.

«Konstantinoopoli patriarhaat ületas punase joone,» lisas ta.

Vene õigeusu kiriku pressiesindaja Vladimir Legeida süüdistas Konstantinoopoli patriarhaati katses hävitada õigeusu kiriku kanooniline struktuur.

«See Konstantinoopoli patriarhaadi antikanooniline tegu on katse hävitada õigeusu kiriku kanoonilise struktuuri vundament,» ütles Legeida.

«On raske teisiti hinnata Konstantinoopoli kirikukogu teadet astuda kanoonilisse ühtekuuluvusse lõhestajatega ning mehega, kes on kirikust ekskommunikeeritud,» Legeida pidas ilmselt silmas Ukraina õigeusu kiriku patriarhi Filaretti.

Konstantinoopoli viide «tema väidetavale kanoonilisele eelõigusele» sellise taotluse kaalumisel «pole midagi muud kui uus teooria, mida peamiselt toetab Konstantinoopol ise», lisas Legeida.

Nendele sammudele antakse asjakohane hinnangu Vene õigeusu kiriku järgmisel kirikukogul 15. oktoobril, ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles