Venemaa võrdsustas ÜRO-s Süüria päästjad terroristidega (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valgekiivrid.
Süüria valgekiivrid. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaa pälvis neljapäeval ÜRO-s hukkamõistu, kui oli nimetanud valgekiivritena tuntud Süüria vabatahtlikke päästjaid ohuks, kelle kohalolek tuleb lõpetada, ütlesid diplomaadid.

"Valgekiivrid on ohuallikas," ütles Venemaa esindaja suletud uste taga peetud ÜRO Julgeolekunõukogu kohtumisel, mille kutsus kokku Moskva.

"Me ärgitame lääneriike viima valgekiivrid Süüriast minema. Terroristid tuleb eemaldada. Ei ole hea omada neid tsiviliseeritud ühiskonnas," vahendas kõnelustel osalenud diplomaat Vene saadiku sõnu. Moskva esindaja rõhutas eelkõige nende viibimist Süüria ülestõusnute viimases kantsis Idlibis.

2013. aastal loodud Süüria tsiviilkaitse ehk valgekiivrid päästavad vigastatuid mässuliste kontrollitavates piirkondades.

Venemaa ei pea mässuliste aladel tegutsevaid organisatsiooni liikmeid päästetöötajaiks ning on neid varem korduvalt süüdistanud sidemetes terrorirühmitustega.

Mitmete diplomaatiliste allikate sõnul reageerisid Ühendriigid, Suurbritannia ja Prantsusmaa raevu ja kohkumusega.

USA esindaja taunis Venemaa "koletuid ja valelikke süüdistusi. Valgekiivrid on humanitaarorganisatsioon. Venemaa jätkab valeinformatsiooni levitamist", vahendasid allikad tema sõnu.

Suurbritannia kutsus venelasi üles lõpetama nõukogu aja raiskamine ning Prantsusmaa esindaja ütles end olevat üllatunud ja kohkunud süüdistustest rühmituse aadressil, mis on päästnud sadu inimesi.

President Bashar al-Assadile lojaalsed väed on pärast Venemaa sekkumist konflikti 2015. aastal tagasi vallutanud suurema osa Süüriast.

Moskva esines Julgeolekunõukogus oma nõudmisega ajal, mil kavandatud puhvertsoon Süüria loodeosas on raskerelvadest puhastatud ning nüüd on Türgil vaja toime tulla keerulisema ülesandega -- veenda džihadiste sealt taanduma.

Kokkulepe U-kujulise demilitariseeritud tsooni loomiseks Idlibi provintsi ja selle lähiümbrusse saavutati möödunud kuul kõnelustel mõõdukate mässuliste toetaja Türgi ja režiimi liitlase Venemaa vahel.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles