Uus Sojuz võib suunduda kosmosejaama novembri lõpus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hädamaandumise teinud Sojuzi kapsel.
Hädamaandumise teinud Sojuzi kapsel. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Järgmine mehitatud lend Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) võib teele minna kavandatust varem, ütles Bajkongõri kosmodroomi allikas täna.

USA ja Venemaa kosmoseagentuuride esindajad teatasid eile õhtul, et ei saa kasutada Sojuzi rakette mehitatud missioonideks, kuniks pole välja selgitatud, miks ühte neist äratõuke järel rike tabas.

Eile tegi Sojuz kahe meeskonnaliikmega pardal pärast Baikongõri kosmodroomilt äratõuget hädamaandumise Kasahstanis. Kosmonaudid juhtumis viga ei saanud.

Täna teatas kosmodroomi allikas, et ISS-i suundub avariilise kosmoselaeva Sojuz MS-10 varumeeskond, venelane Oleg Kononenko ja kanadalane David San-Jacques, samas võib kosmoselaeva Sojuz MS-09 meeskonna Maale naasmine nihkuda hilisemaks. 

Nii õnnestub Vene kosmonautidel väljuda novembris avakosmosesse, et uurida kosmoselaeva Sojuz MS-09 väliskorpust, mille olmeosas avastati ava. 

«Vahetuse ajal on kavas Oleg Kononenko ja Sergei Prokopjevi väljumine, et Sojuz MS-09 üle vaadata,» ütles ta.

Samas asub esimene Araabia Ühendemiraatide astronaut Sojuzi avarii tõttu kosmosesse teele pool aastat kavandatust hiljem järgmise aasta oktoobris.

Raketti Sojuz MS-10 tabanud rike.
Raketti Sojuz MS-10 tabanud rike. Foto: SHAMIL ZHUMATOV / REUTERS

Vene kosmonaudi Aleksei Ovtšinini ja USA astronaudi Nick Hague uus lend Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) on kavandatud 2019. aasta kevadeks, ütles Vene kosmoseagentuuri Roskosmos juht Dmitri Rogozin varem.

«Naasime Zvjozdnõisse. Poisid lendavad kindlasti. Kavandame lendu tuleva aasta kevadeks,» säutsus Rogozin Twitteris.

Rakett Sojuz MS-10 startis Baikongõri kosmodroomilt Eesti aja järgi kell 11.40. Lend pidi kestma kuus tundi. Kosmoselaeva pardal oli lisaks kahele astronaudile ka kaubalast.

Kosmodroomi allikas ütles Interfaxile, et lennu katkestas kanderaketi teise astme mootorite hädaolukorrast tingitud väljalülitamine.

NASA lennujuhtimiskeskus teatas pärast mootoriprobleemi ilmnemist, et paar sekundit pärast raketi esimese astme eraldumist tekkis probleem kanderaketiga ja nad saavad kinnitada, et meeskond läheb üle ballistilise laskumise režiimile.

Astronaudid pidid lendama ISS-i pooleks aastaks ning nende Maale naasmine oli kavandatud 2019. aasta aprilli.

USA astronauti Nick Hague`i tervitatakse ohutu maandumise järel.
USA astronauti Nick Hague`i tervitatakse ohutu maandumise järel. Foto: HO / AFP

Hague ja Ovtšinin pidid liituma Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) astronaudi Alexander Gersti, NASA astronaudi Serena Aunon-Chancellori ning Roskosmose astronaudi Sergei Prokopjeviga.

Astronaudid on olnud jalgpalliplatsi suuruses ISS-is katkematult 2000. aastast. Selle ehitamine maksis 100 miljardit dollarit ning jaam paikneb Maast umbes 400 kilomeetri kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles