Washington: Venemaa on vastu ÜRO rahuvalvajatele Donbassis (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isehakanud Donetski Rahvavabariik lipupäeva tähistamas.
Isehakanud Donetski Rahvavabariik lipupäeva tähistamas. Foto: Alexander Kravtšenko/TASS/Scanpix

USA eriesindaja Ukraina asjades Kurt Volker ütles, et on viimasel ajal mitu korda arutanud Vene presidendi abi Vladislav Surkoviga ÜRO rahuvalvemissiooni saatmist Donbassi.

«Olen mitme viimase nädala jooksul sel teemal härra Surkovig suhelnud. Arvan, et see (rahuvalvajate saatmine) on Minski lepete elluviimiseks kõige praktilisem viis,» ütles Volker usutluses väljaandele Nastojastšeje Vremja.

Ta lisas, et rahuvalvajad tagavad julgeoleku ning loovad liikumisvabaduse ja rahu eeldused, misjärel saab asuda Minski leppeid ellu viima.

USA eriesindaja Ukraina asjades Kurt Volker.
USA eriesindaja Ukraina asjades Kurt Volker. Foto: VALENTYN OGIRENKO / REUTERS

«Meie pakkusime seda. Ukraina toetas seda, Normandia nelik, Prantsusmaa ja Saksamaa toetavad seda. Euroopa Liit, NATO, Kanada, Suurbritannia toetavad seda kõik ja teevad ettepaneku saata sinna ÜRO toetusel rahuvalvemissioon. Ainult Venemaa tõkestab seda,» kinnitas Volker.

Ta märkis, et Venemaa pakkus kasutada rahuvalvajaid vaid OSCE vaatlejate turvamiseks.

«Me vastasime ja ütlesime «ei». Tahame näha täisväärtuslikke rahuvalvejõude. Venemaa arvustas meid, kuid ei pakkunud midagi uut. Tahaksime, et Venemaa langetaks põhimõttelise otsuse lõpetada see tüli ja taastada Ukrainas rahu,» lisas Volker.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles