Läti konservatiivid tegid ettepaneku moodustada viieliikmeline võimuliit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Häälte lugemine valimisõhtul Riias.
Häälte lugemine valimisõhtul Riias. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA /Scanpix

Valitsuskõnelusi pidav Läti Uus Konservatiivne Partei (JKP) tegi ettepaneku moodustada viieliikmeline koalitsioon, kuhu kuuluksid JKP, KPV LV (Kellele kuulub riik), Arengu Eest/Poolt!, Rahvuslik Liit ja Uus Ühtsus, teatas JKP reedel. 

Uue Ühtsuse peaministrikandidaat Krišjānis Kariņš ütles reedel pärast JPK-ga kohtumist, et too rääkis, missugusena ta näeb uut valitsust ja kuidas peaksid jagunema ministriportfellid.

Uuele Ühtsusele pakutakse loodavas valitsuses justiits- ja kaitseministri kohta. Erakond arutab ettepanekut esmaspäeval, 15. oktoobril, ütles Kariņš.

JKP peaministrikandidaat Jānis Bordāns ütles ajakirjanikele, et «andestamatu oleks mitte kasutada ära võimalust moodustada valitsus ilma Üksmeeleta», andes mõista, et uus valitsus tuleks moodustada võimalikult kiiresti.

«Uus ja võimekas valitsus, mis tegutseb ja ei viivita. See on see, mida Läti avalikkus tahab,» sõnas Bordāns, öeldes ka, et praeguse peaministripartei Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) võimuliidust väljajätmine on tema jaoks põhimõtteline küsimus. 

JKP peaministrikandidaadi sõnul on erakond valmis oma ettepanekut korrigeerima, kui teised erakonnad sellega ei nõustu. 

JKP kohtus teiste seas Rahvusliku Liiduga ja tegi talle ettepaneku loodava valitsusega liituda.

Rahvusliku Liidu esimees Raivis Dzintars ütles BNS-ile, et erakonnale tehti ettepanek valitsuskoalitsiooniga ühineda, kuid rahvuslased näevad võimalikus viie erakonna koalitsioonis probleeme. 

Kõnelused alles kestavad ja teadmatust on veel palju, ütles Dzintars, kelle sõnul on Lätile parim võimalikult stabiilne ja laiapõhjaline võimuliit. 

Erakonna Arengu Eest/Poolt! peaministrikandidaat Artis Pabriks ütles, et uue seimi killustatuse tõttu tuleks moodustada kuuest parteist koosnev valitsus. 

JKP-l kohtub reedel erakondadega KPV LV (Kellele kuulub riik?), Arengu Eest/Poolt!, Rahvuslik Liit ja Uus Ühtsus. KPV LV teatas, et tema kohtub esmalt kõigi uude seimi valitud parteidega ja alles seejärel uuesti JKP-ga.

Parlamendivalimiste esialgsete tulemuste põhjal on Üksmeelel 23 kohta, KPV LV-l ja JKP-l kummalgi 16, erakondadel Arengu Eest/Poolt! ja Rahvuslik Liit kummalgi 13, Roheliste ja Talurahva Liidul (ZZS) 11 ja Uuel Ühtsusel kaheksa kohta.

JKP väljapakutud viieliikmeline võimuliit tähendaks, et seimi pääsenud erakondadest jääksid opositsiooni Üksmeel ja ZZS.

Lätit juhib praegu ZZS-i, Rahvusliku Liidu ja Ühtsuse koalitsioonivalitsus. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles