Rumeenia kohus: osa karistusseadustiku muudatusi on põhiseadusvastased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bukarestis paiknev parlamendihoone on Rumeenia üheks sümboliks.
Bukarestis paiknev parlamendihoone on Rumeenia üheks sümboliks. Foto: Wikipedia

Rumeenia põhiseaduskohus kuulutas reedel osa valitseva Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) eestvedamisel heaks kiidetud karistusseadustiku muudatustest põhiseadusvastasteks. 

Põhiseaduskohtu üheksa kohtunikku lükkasid ühehäälselt tagasi 60 karistusseadustiku muudatust, mida on varem kritiseerinud teiste seas Euroopa Komisjon ja Rumeenia president Klaus Iohannis. 

Kriitikute sõnul lubavad mõned muudatused SDP liidril Liviu Dragneal paluda 2016. aastal valimispettuse eest talle määratud kaheaastase tingimisi vanglakaristuse ülevaatamist.

Rumeenia parlament võttis juunis vastu mitu vastuolulist karistusseadustiku muudatust, mis on kriitikute sõnul suunatud korruptsioonivastase võitluse takistamisele ja on kasulikud Dragneale. Muudatused vähendavad nende rikkumiste arvu, mille eest isiku vahi alla saab võtta, ning kärbivad märkimisväärselt uurimise kestust.

Vasakpoolne võimukoalitsioon väitab, et muudatused, mis osaliselt dekriminaliseerisid ametiseisundi kuritarvitamise, on vajalikud kohtunike «kuritarvituste» peatamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles